Octavian Jurma: „Varianta Omicron va deveni dominantă în România până la finalul săptămânii. Petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane şi deschiderea şcolilor rămân cei mai importanţi factori de risc” – Coronavirus

Varianta Omicron va deveni dominantă în România până la finalul săptămânii, context în care petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane şi deschiderea şcolilor rămân cei mai importanţi factori de risc, estimează medicul Octavia Jurma.

”Raportul VOC de azi ne arată că, dintre cele 97 de secvenţieri de săptămâna trecută (până în 26 dec) avem 10 cazuri noi, respectiv 10% din secvenţieri au fost Omicron. Luni însă, a doua zi după duminică, au mai fost confirmate 13 cazuri noi, deci mai mult decât în toată săptămâna precedentă şi azi avem un total de 38 de cazuri confirmate. Dacă includem şi cazurile de luni în calcul, ponderea Omicron este deja de 25% în România şi va fi mai mult ca sigur dominanta (pondere peste 50%) până la finalul săptămânii cu toate eforturile autorităţilor de a cosmetiza situaţia”, a scris, marţi, pe Facebook, medicul Octavian Jurma, potrivit News.ro

Acesta apreciază că tot duminică a fost ultima zi de scădere a incidenţei naţionale şi de luni ne aflam într-un platou uşor ascendent.

„În acest context, petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane şi deschiderea şcolilor rămân cei mai importanţi factori de risc în perioada următoare. Debutul valului 5 este deja sesizabil pe indicatorii secundari, însă va fi evident pe curba oficială abia de săptămâna viitoare”, a mai transmis medicul.

Institutul de Sănătate Publică a transmis, marţi, că, până în 26 decembrie, au fost confirmate în România 7.285 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 25 cu Omicron şi peste 5.500 cu Delta. Zece cazuri de infectare cu Omicron au fost confirmate în ultima săptămână, 72% dintre pacienţii infectaţi fiind vaccinaţi.

Alte 13 cazuri de infectare cu OMicron au fost anunţate, luni, de Minsterul Sănătăţii, ele urmând a se regăsi în raportul de săptămâna viitoare.

Grupul de Comunicare Strategică anunţă, marţi, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 1.100 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 67 de decese. În ziua precedentă au fost 566 de cazuri noi. În Bucureşti, incidenţa cazurilor a revenit la 0,61, după ce luni a fost 0,62.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *