Oțet de mere preparat acasă: Șase produse de care ai nevoie

Oțetul de mere este recunoscut pentru numeroasele sale beneficii pe care le poate aduce sănătății noastre, fiind un aliment bogat în vitamine, dar și în acid acetic, având proprietăți antibacteriene și dezinfectante.


Pe lângă faptul că oțetul poate fi consumat în salate, sosuri și diverse preparate, acesta poate fi servit și dimineața pe stomacul gol, fiind diluat într-un pahar cu apă, ajutând  la întărirea sistemului imunitar.

Dacă vrei să te bucuri și la tine acasă de beneficiile aduse de oțetul de mere, iată ce ingrediente vei avea nevoie și cum îl poți prepara.

Ingrediente pentru rețeta de oțet de mere

Cum se prepară oțetul de mere

Primul pas pentru această rețetă este spălarea merelor, care trebuie să fie tăiate în sferturi, cu tot cu coajă și miez. Poți alege atât mere verzi, cât și mere coapte, important este să le tai cât mai bine, astfel încât să intre în robotul de bucătărie, care le va mărunți rapid și eficient. Pulpa obținută se pune într-un vas de sticlă, iar peste ea se toarnă cele două căni de zahăr sau mierea, și se amestecă încet cu o lingură.

Vasul respectiv, sau borcanul, se acoperă cu un prosop și un capac simplu, dar nu închis ermetic. 

Totul se lasă să fermenteze pentru două săptămâni, la temperatura camerei, iar compoziția se amestecă zilnic.

După încheierea procesului de fermentare, compoziția se strecoară printr-o sită mare. Este recomandat ca sita să fie acoperită cu un prosop mai gros, care să strecoare sucul dens, fără ca pulpa de măr să treacă pe partea cealaltă. 


După ce ai măsurat cantitatea de suc obținută, adaugă câte 50 de grame de miere, la fiecare litru de suc, amestecând totul cu o lingură de lemn.


Sucul se toarnă apoi într-un borcan înalt, care se acoperă cu un prosop, pentru o perioadă de fermentare de aproximativ două luni. În această etapă, amestecarea compoziției nu mai este necesară. 

Vei observa că după câteva zile va începe să se formeze ciuperca oțetului, iar aceasta se va îngroșa pe parcurs. La finalul celor 60 de zile de fermentare, ciuperca se vă depune pe fundul borcanului, iar oțetul va deveni limpede la suprafață.


Cu ajutorul unei pâlnii poți să scurgi oțetul în borcane mai mari de 2 sau 4 litri, pentru a-l lăsa la limpezit pentru o săptămână. Pentru că încă se va afla în perioada de maturare, oțetul va aduna sedimente pe pereții borcanelor.

La final vei putea turna oțetul în sticle curate, sterilizate, pe care le vei închide cu capac, dar nu unul ermetic. Este recomandat ca oțetul să fie păstrat în cămară, la temperaturi normale, și să fie ținut departe de lumina directă a soarelui.

La ce se folosește oțetul de mere

Oțetul de mere este folosit încă din Antichitate pentru tratarea diverselor afecțiuni. Acesta este cunoscut pentru efectul său antibacterian și dezinfectant, având capacitatea de elimina anumite bacterii, mucegaiuri și virusuri. 

Totodată, oțetul de mere are un conținut ridicat de potasiu, calciu, magneziu, cupru sau fier, și poate ajuta la reglarea nivelului glicemiei și a insulinei din sânge, ameliorând simptomele de diabet.

Așadar, oțetul de mere este un aliment minune, pe care îl poți prepara acum chiar la tine acasă, urmând toți pașii din această rețetă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *