Pădurile boreale ar putea fi o „bombă cu ceas” pentru încălzirea planetei

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Incendiile din pădurile boreale reprezintă, de obicei, 10% din poluarea globală cu carbon cauzată de incendii. Dar în 2021, contribuţia lor a crescut la 23%, potrivit studiului, deoarece seceta extremă şi valurile de căldură din Siberia şi Canada au contribuit la declanşarea unor incendii intense.

 

Pădurile boreale ar putea fi o bombă cu ceas de carbon, iar recentele creşteri ale emisiilor cauzate de incendii pe care le observăm mă fac să mă tem că ceasul ticăie”, a declarat autorul studiului, Steven Davis, profesor de ştiinţa sistemului terestru la Universitatea California din Irvine, într-un comunicat de presă.

 

Aceste păduri, care acoperă porţiuni imense din Canada, Rusia şi Alaska, reprezintă cel mai mare biom terestru din lume. Ele sunt, de asemenea, dense în carbon, eliberând de 10 până la 20 de ori mai multă poluare cu carbon care încălzeşte planeta pentru fiecare unitate de suprafaţă arsă de incendii decât alte ecosisteme, potrivit studiului.

 

Pădurile boreale sunt unul dintre biomurile de pe Pământ care se încălzesc cel mai rapid, iar sezoanele de foc mai calde şi mai uscate contribuie la extinderea incendiilor de vegetaţie.

 

Regiunea siberiană a Rusiei s-a confruntat cu incendii de vegetaţie deosebit de grave în 2021, care au ars aproape 45 de milioane de acri (18,16 milioane de hectare) de pădure rusă în 2021.

 

În luna iulie a aceluiaşi an, pilotul de recunoaştere Svyatoslav Kolesov a declarat că nu a putut să zboare cu avionul său în regiunea Yukutia, în estul îndepărtat al Rusiei, deoarece fumul de la incendii era foarte gros.

 

Regiunea este predispusă la incendii şi o mare parte din teren este acoperită de păduri, dar Kolesov a spus că ceva s-a schimbat, potrivit CNN.

 

Au apărut noi incendii în nordul Iakutiei, în locuri unde nu au existat incendii anul trecut şi unde nu a ars deloc înainte„, a spus el.

 

Incendiile de vegetaţie sunt din ce în ce mai mari şi mai intense şi au loc şi în locuri care nu sunt obişnuite cu astfel de incendii extreme. Situaţia se va înrăutăţi probabil pe măsură ce temperaturile cresc, a declarat autorul studiului, Bo Zheng, profesor asistent la Universitatea Tsinghua din Beijing.

 

Temperaturile mai ridicate încurajează creşterea vegetaţiei, care devine apoi excepţional de uscată în timpul valurilor de căldură, ceea ce creşte riscul de incendii de vegetaţie.

 

Ne confruntăm cu un feedback pozitiv periculos între climă şi incendiile boreale”, a spus Zheng.

 

Este posibil ca valurile de căldură şi secetele să apară mai frecvent în regiunea boreală, iar frecvenţa şi intensitatea incendiilor de vegetaţie extreme, precum cele din 2021, să crească, eliberarea de emisii de CO2 ducând la rândul său la o încălzire globală mai mare„, a adăugat el.

 

Jeff Wells, vicepreşedintele pentru conservare boreală din cadrul organizaţiei de conservare National Audubon Society, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că nu este surprins că studiul a constatat un nivel atât de ridicat de poluare cu carbon din cauza incendiilor boreale. Dar, a spus el, „mărimea vârfului din 2021 este şocantă”.

 

Constatările sunt „încă un avertisment dur” privind necesitatea de a „reduce drastic emisiile de CO2”, a spus Wells.

 

Wells a subliniat, de asemenea, rolul pe care îl joacă comunităţile indigene în protejarea pădurilor şi a turbăriilor.

 

„Este timpul ca lumea să recunoască leadershipul şi cunoştinţele popoarelor indigene şi ale guvernelor lor din zona boreală şi din întreaga lume în ceea ce priveşte administrarea teritoriilor lor tradiţionale, mai ales în faţa creşterii dimensiunii şi frecvenţei incendiilor de pădure„, a spus Wells.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img