Până la 400.000 de spectatori sunt așteptați în Florida pentru lansarea noii rachete NASA spre Lună

Prima lansare a rachetei SLS, pentru misiunea Artemis 1, se anunță a fi spectaculoasă, fiind cea mai puternică rachetă construită vreodată de agenția spațială americană. Evenimentul ar putea atrage până la 400.000 de persoane, potrivit autorităților locale, scrie AFP.

Artemis 1 pe rampa de lansareFoto: NASA

Centrul Spațial Kennedy, de unde va fi lansată, este închis publicului, dar spectatorii vor putea să o privească urcând pe cer și să-i audă vuietul de pe plajele din apropiere și din alte locuri.

“Îmi amintesc unele dintre aselenizările de când eram copil”, în timpul programului Apollo, a declarat Alberto Tirado pentru AFP, intervievat la Cocoa Beach cu o zi înainte de lansarea programată.

Luni, o primă încercare de lansare a fost anulată în ultimul moment din cauza unor probleme tehnice. Autoritățile locale așteptau între 100.000 și 200.000 de vizitatori.

Numărul total al turiștilor care au venit efectiv nu a fost încă confirmat, dar acesta s-ar putea “dubla” în acest weekend, a declarat vineri pentru AFP Don Walker, un oficial din regiunea Brevard.

“Estimăm că mulțimea de la lansare va fi cuprinsă între 200.000 și 400.000 de persoane”, a spus el.

Prin comparație, prima lansare cu echipaj uman a SpaceX din 2020 a atras 220.000 de persoane (în plină pandemie).

Faptul că lansarea nu mai este așteptată în timpul săptămânii, ci în weekend – și un weekend prelungit cu o zi de sărbătoare luni -, precum și caracterul său istoric, contribuie la succesul așteptat al prezenței, a declarat pentru AFP Meagan Happel, de la Florida Space Coast Tourist Board.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *