Papa Francisc cere „respect” pentru mănăstirea Lavra Pecerska din Kiev, din care biserica afiliată Patriarhiei Moscovei are ordin de evacuare

0

Papa Francisc a cerut miercuri „respectarea” lăcaşurilor de cult din Ucraina, menţionând mănăstirea Lavra Pecerska din Kiev pe care Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC), care are filiaţii cu Rusia, trebuie să o evacueze la ordinul autorităţilor ucrainene, relatează Reuters.

Kiev Pechersk LavraFoto: Jaysi, Dreamstime.com

Autorităţile ucrainene au dat Bisericii Ortodoxe Ucrainene un termen-limită până la 29 martie pentru a-şi părăsi sediul din complexul istoric Lavra Percerska din Kiev, aceasta fiind cea mai recentă măsură împotriva acestei ramuri a Bisericii Ortodoxe pe care guvernul o acuză că este pro-rusă şi colaborează cu Moscova.

Referindu-se în mod specific la mănăstirea Lavra Pecerska, Papa Francisc a cerut „părţilor aflate în conflict să respecte lăcaşurile religioase” şi a lăudat persoanele care îşi dedică viaţa rugăciunii, „indiferent de confesiune”.

Papa a făcut aceste remarci în timpul discursului său săptămânal adresat mulţimii din Piaţa Sfântul Petru. Într-o aparentă greşeală, el s-a referit la „călugăriţele” mănăstirii din Kiev, care găzduieşte de fapt călugări ortodocşi.

La 11 martie, patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse şi un susţinător fervent al invaziei ruse din Ucraina, îi ceruse Papei Francisc şi altor lideri religioşi să convingă Ucraina să pună capăt represaliilor împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), afiliată Patriarhiei Ruse.

Din octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat percheziţii la bisericile UOC, a impus sancţiuni împotriva unor episcopi şi susţinători financiari ai săi şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Oficialii bisericii spun că biserica şi milioanele ei de credincioşi sunt victimele unei vânători de vrăjitoare.

Ortodoxia este credinţa principală în Ucraina, iar UOC, legată de Patriarhia Moscovei, a fost în competiţie pentru credincioşi cu o biserică ortodoxă independentă, Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), fondată după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, dar recunoscută de ierarhia bisericească abia în 2018, când a obţinut autocefalia.

Această biserică independentă de Moscova s-a extins şi a crescut în importanţă după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *