Parchetul European anchetează achiziția de vaccinuri anti-COVID-19 în Uniunea Europeană

0

​Parchetul European (EPPO) confirmă că are în desfășurare o anchetă privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană.

Vaccinuri Pfizer, Moderna, Astrazeneca si JanssenFoto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

„Această confirmare excepțională vine având în vedere interesul public extrem de ridicat. Nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă”, se arată într-un comunicat al instituției.

Comisia Europeană a încheiat până în prezent contracte pentru până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, potrivit datelor de pe site-ul Comisiei. Până pe 7 septembrie 2022 au fost livrate 1,7 miliarde de doze.

Mai mult de jumătate din cele 4,2 miliarde de doze cumpărate sau rezervate de UE sunt furnizate de asocierea americano-germană Pfizer-BioNTech. Prevederile cheie ale contractelor, în special preţurile, sunt confidenţiale, aspect care a fost criticat de membri ai Parlamentului European şi de ONG-uri.

În urma unui articol publicat de New York Times în aprilie 2021 în care se scria că şefa Comisiei schimbase SMS-uri cu Albert Bourla în cadrul negocierilor privitoare la un contract de achiziţie de vaccinuri, un jurnalist a cerut Comisiei acces la mesajele respective şi la alte documente legate de aceste discuţii.

Executivul UE, care era mandatat să negocieze achiziţia de vaccinuri în contul statelor membre, a acceptat să-i transmită trei documente (un e-mail, o scrisoare şi un comunicat de presă), dar niciunul din SMS-uri.

Comisia a arătat că nu a păstrat SMS-urile, pentru că nu există această obligaţie, ele nefiind supuse regulilor de transparenţă datând din 2001 ale instituţiilor europene.

La începutul acestui an ombudsmanul european, Emily O’Reilly, a reproşat Comisiei Europene că a refuzat să dea informaţii presei despre schimburile de SMS-uri dintre şefa executivului UE, Ursula von der Leyen, şi directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, pe tema achiziţiei de vaccinuri împotriva COVID-19

Știre în curs de actualizare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *