Pe fondul invaziei ruse, preşedintele Ucrainei insistă asupra planurilor de aderare a ţării sale la UE

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Pe fondul invaziei ruse asupra Ucrainei care durează deja de aproape un an, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra planurilor de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană (UE), informează miercuri dpa.

Volodimir ZelenskiFoto: POU / Zuma Press / Profimedia

Kievul aşteaptă „veşti” de la summitul UE-Ucraina ce se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni, a spus Zelenski în mesajul său video, marţi seara. „Aşteptăm decizii din partea partenerilor noştri din UE, (veşti) care să corespundă progreselor noastre. Progrese care în mod evident există – şi chiar în pofida războiului la scară mare”, a declarat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a reiterat că s-a lucrat mult la reforme la Kiev.

Rusia a declanşat pe 24 februarie anul trecut o invazie în Ucraina în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială” cu scopul declarat al „demilitarizării” şi „denazificării” acestei ţări vecine, dar Kievul şi Occidentul o consideră drept agresiune neprovocată şi nejustificată.

Războiul a întărit şi mai mult dorinţa multor ucraineni ca ţara lor să adere la UE cât mai repede posibil. Ucraina este din iunie candidată la aderare la UE. Însă acordarea statutului de membru al UE este legat de îndeplinirea mai multor condiţii, printre care o mai fermă combatere a corupţiei.

În mod obişnuit, procesul de aderare la UE durează mai mulţi ani.

spot_imgspot_img