Pelosi se alătură apelului lui Biden de a opri transferul de arme americane către Israel

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Nancy Pelosi, fostă președintă a Camerei Reprezentanților și aliată cheie a lui Joe Biden, a semnat vineri o scrisoare a zeci de democrați din Congres adresată președintelui și secretarului de stat Antony Blinken, prin care se solicită oprirea transferurilor de arme către Israel, potrivit Reuters.

Nancy PelosiFoto: Profimedia Images

De ce este important

Asaltul militar al Israelului asupra Fâșiei Gaza, care a urmat atacului grupării islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie, a fost tot mai criticat la nivel internațional, în condițiile în care Ministerul Sănătății din Gaza a raportat că peste 33.000 de persoane au murit în război, iar îngusta enclavă de coastă suferă de foamete pe scară largă.

Sprijinul acordat de Pelosi, un membru veteran al Partidului Democrat al lui Biden, pentru oprirea transferului de arme către Israel a arătat că această opinie devine din ce în ce mai răspândită în cadrul partidului.

Propria anchetă privind uciderea voluntarilor

Scrisoarea de vineri a cerut administrației Biden să efectueze propria anchetă privind un atac aerian israelian care a ucis luni șapte angajați ai grupului umanitar World Central Kitchen (WCK).

„Având în vedere recenta lovitură împotriva lucrătorilor umanitari și criza umanitară care se agravează tot mai mult, credem că este nejustificat să aprobăm aceste transferuri de arme”, se arată în scrisoare. Aceasta a fost semnată de Pelosi și de alți 36 de democrați, inclusiv de reprezentantele Barbara Lee, Rashida Tlaib și Alexandria Ocasio-Cortez.

Într-o declarație în care a clarificat poziția lui Pelosi, purtătorul său de cuvânt a declarat că aceasta „înțelege unele dintre gândurile din scrisoare” și că dorește o anchetă independentă privind uciderea personalului WCK.

„Președinta Pelosi cunoaște sprijinul președintelui Biden pentru Israel și empatia față de civilii nevinovați din Gaza, iar ea respectă judecata acestuia în ceea ce privește modul de a proceda”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Context

Armata israeliană a declarat vineri că a demis doi ofițeri și a mustrat în mod oficial comandanți de rang înalt, după ce o anchetă privind moartea lucrătorilor umanitari a constatat erori grave și încălcări ale procedurilor.

Biden a avut joi o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în care a declarat că Israelul trebuie să facă mai mult pentru a proteja civilii, în caz contrar SUA își vor schimba politica.

Atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului a ucis 1.200 de persoane, potrivit unui bilanț israelian. Asaltul militar ulterior al Israelului asupra Gaza guvernată de Hamas a strămutat aproape toată populația de 2,3 milioane de locuitori și a dus la acuzații de genocid pe care Israelul le neagă.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat asupra foametei care se apropie în Gaza.

spot_imgspot_img