Pentru un fost oficial al sănătății din SUA, coronavirusul provine dintr-un laborator chinez – International

Fostul șef al principalei agenții federale de sănătate publică din Statele Unite crede despre coronavirus că a ieșit dintr-un laborator din Wuhan, leagănul pandemiei, a spus el într-un interviu difuzat vineri, potrivit AFP.

„Dacă ar fi să speculez, acest virus a început să se răspândească în jurul lunii septembrie-octombrie în Wuhan, China”, a spus Robert Redfield, care a condus Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) sub președinția lui Donald Trump.

„Încă cred că originea cea mai probabilă a acestui agent patogen din Wuhan este un laborator din care a scăpat”, a adăugat el, subliniind că a fost „doar o opinie”.

„Nu este neobișnuit” pentru agenții patogeni respiratori studiați într-un laborator de a contamina angajații, a explicat fostul director al CDC, specializat în virologie.

Această ipoteză a fost promovată în special de fostul guvern al lui Donald Trump, dar experții trimiși în China de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în ianuarie-februarie păreau să o excludă.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a estimat însă că „toate presupunerile rămân pe masă”.

Wuhan găzduiește Institutul de virologie, aflat în centrul controversei privind originea pandemiei, deoarece studiază mulți viruși, inclusiv coronavirusul liliecilor.

Teoria general acceptată este transmiterea naturală a acestui virus de la lilieci la oameni, probabil prin intermediul unui alt animal.

Primele cazuri raportate la Wuhan în decembrie 2019 și ianuarie 2020 sunt legate de o piață a animalelor, suspectată de a fi sursa contaminării sau de a fi amplificat-o.

Această teză „nu are sens în biologie”, a spus Robert Redfield, precizând în același timp că nu implică faptul că un act intenționat a fost la originea eliberării virusului.

Trecând de la un animal la un om, virusul „are nevoie de mult timp pentru a deveni din ce în ce mai eficient în transmiterea de la om la om”, a spus el.

Redfield a sugerat, de asemenea, că Institutul Wuhan ar fi putut „îmbunătăți” virusul pentru a-l face mai eficient.

“Să spunem că am un coronavirus la care lucrez. Majoritatea dintre noi în laborator încercăm să-l dezvoltăm și să-l îmbunătățim pentru a experimenta și a găsi soluții”, a spus el.

Teoria lui Robert Redfield a fost contestată de Anthony Fauci, imunolog renumit și principalul consilier de sănătate al lui Joe Biden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *