Perioada pentru încheierea unui contract de furnizare a energiei pe piața liberă va fi prelungită până pe 31 martie- proiect de Ordin – Energie

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei vrea să prelungească până pe 31 martie 2021 perioada în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienții casnici să beneficieze de prețul din oferta concurențială, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică. Practic, asigură posibilitatea clienților casnici de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021 inclusiv până în luna martie 2021. În acest moment, un astfel de contract cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2021 poate fi încheiat doar în luna ianuarie.

Foarte important de precizat! În continuare, este de preferat să fie încheiat un contract pe piața liberă cât mai rapid posibil, pentru a nu plăti preț de seriviu universal mai mare. Pentru a vedea cum, citește Îmi schimb furnizorul de energie, ce am de făcut?

Până încheie contractul pe piața liberă, consumatorul casnic poate beneficia pentru toată perioada de prețul din ofertă, în condițiile încheierii în această perioadă a unui contract concurențial cu furnizor de ultimă instanță.

Atenție, cu cât este încheiat un contract pe piața liberă mai repede cu atât mai bine. Reamintim că prețurile furnizorilor de ultimă instanță pentru serviciul universal sunt mai mari decât cele de pe piața liberă. De exemplu, chiar la Enel, Electrica sau CEZ, în calitate de furnizori de ultimă instanță, prețul pentru serviciul universal este mai mare decât cele dintr-un contract încheiat chiar cu aceeași furnizori, dar pe piața liberă.

ANRE susține că prelungirea perioadei este un avantaj pentru clienții casnici, deoarece vor avea o perioadă mai lungă de timp pentru alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice, ceea ce va duce la alegerea celei mai potrivite oferte.

Ce prevede Ordinul

  • În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță care încheie, în baza uneia din ofertele concurențiale, transmisă conform prevederilor din anexa la prezentul ordin sau publicată, conform reglementărilor în vigoare, de către operatorul economic care are și calitatea de furnizor de ultimă instanță, un contract cu intrare în vigoare în perioada 1 – 31 martie 2021, consumul de energie electrică realizat în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a noului contract se facturează la prețul din oferta de serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță
  • În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță, care încheie cu un alt furnizor un contract concurențial cu intrare în vigoare în perioada 1 – 31 martie 2021, consumul de energie electrică din perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a contractului concurențial se facturează la prețul din oferta pentru serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.

ANRE mai vorbește în nota de fundamentare și despre “necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanță, precum și asigurarea condițiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condițiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 și pentru ca procesul să se desfășoare în beneficiul consumatorului final”.

Aceasta în condițiile în care ANRE nu a informat, în mod util, consumatorii casnici, despre liberalizarea care s-a produs la 1 ianuarie 2021. Abia în ultimele zile din 2020, mulți dintre consumatori din piața reglementată au aflat despre această liberalizare și despre faptul că vor fi trecuți în mod automat pe serviciul universal, la prețuri mult mai mari, dacă nu vor încheiat contracte în regim concurențial. Însă, aflând foarte târziu despre această liberalizare, cei mai mulți consumatori nu au apucat să încheie contracte pe piața liberă.

Așa cum precizează și Legea energiei, ANRE este obligată să asigure “creşterea gradului de informare şi conştientizare a drepturilor clienţilor finali de energie electrică în relaţia cu operatorii economici participanţi la piaţa de energie electrică şi întreprinde toate măsurile necesare pentru punerea la dispoziţia acestora de informaţii practice”.

De la 1 ianuarie 2021, piața energiei electrice s-a liberalizat complet. Cei care erau în regim reglementat au posibilitatea ca în această lună să încheie un contract pe piața liberă, aplicabil de la 1 ianuarie. Cei mai mulți clienți sunt “captivi” unuia dintre marii furnizori, ENEL, CEZ, Electrica sau E.ON, deși pe piață există zeci de alți furnizori, pentru fiecare zonă, cu oferte chiar mai atractive. Din necunoaștere, comoditate sau tema de schimbare, multe persoane rămân la acești mari furnizori, chiar cu riscul de a plăti mai mult.

Cele patru mari companii, ENEL, CEZ, Electrica sau E.ON, profită și de atribuțiile lor multiple, ele fiind și furnizori de ultimă instanță

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *