Persoanele care provoacă incendii de vegetație în Grecia vor risca pedepse uriașe

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Persoanele responsabile de provocarea incendiilor de vegetaţie vor trebui să plătească amenzi mai mari, a anunţat ministrul grec pentru Protecţie Civilă, Vassilis Kikilias, citat marţi de agențiile dpa și Agerpres.

Incendii de vegetatie in GreciaFoto: Aristidis Vafeiadakis / Zuma Press / Profimedia

Amenzile vor ajunge la 30.000 de euro (33.000 de dolari) şi chiar mai mult, a declarat Kikilias la postul public ERT luni seara.

Potrivit ziarului To Proto Thema, măsura are drept scop în primul rând prevenirea incendiilor, iar suma s-ar putea dubla în cazul repetării infracţiunii. De asemenea, contravenienţii ar putea fi obligaţi să plătească costurile stingerii incendilor.

Până în prezent, legea prevedea amenzi de 300 până la maximum 5.000 de euro. Zeci de incendii izbucnesc zilnic în toată Grecia, răspândindu-se rapid din cauza vegetaţiei uscate.

Săptămâna trecută, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a afirmat că cele mai multe incendii au fost provocate de om. Multe dintre incendii sunt cauzate de neglijenţă, de exemplu în urma arderii deşeurilor de grădină sau din cauza grătarelor aprinse în condiţii de vânt.

Vassilis Kikilias a afirmat la rândul său sâmbătă că majoritatea incendiilor sunt provocate de om.

„În această perioadă au izbucnit 667 de incendii, adică peste 60 de incendii pe zi, aproape în toată ţara. Din păcate, majoritatea au fost aprinse de mâna omului, fie din neglijenţă criminală, fie cu intenţie”, a spus ministrul grec.

Cei care provoacă intenționat incendii în Grecia sunt pasibili de închisoare

Scântei provocate de procesul de sudare şi şlefuire sunt o altă cauză.

În cazurile de incendiere intenţionată, făptaşii riscă închisoarea.

Autorităţile admit faptul că prinderea piromanilor este dificilă. Conform datelor oficiale, 21 de arestări au fost efectuate în iulie în legătură cu incendiile, într-o lună în care în jur de 1.470 de incendii au fost înregistrate pe tot teritoriul ţării.

Circa 19.000 de turişti au fost evacuaţi din insula Rodos, iar cinci persoane au murit în toată ţara din cauza incendiilor din această vară, între care cei doi piloţi ai unui avion care s-a prăbuşit în timp ce acţiona pentru stingerea unui incendiu.

spot_imgspot_img