Peste 18.000 de români suferă de “cancerul uitat”. Doar 5% supraviețuiesc primilor 5 ani de boală – Sanatate

Peste 18.000 de români suferă de cancer de vezică urinară, denumit și “cancerul uitat” din cauza progreselor reduse legate de identificarea unor noi tratamente menite să crească durata şi calitatea vieţii pacienţilor. Anual sunt diagnosticate 2.500 de noi cazuri de îmbolnăvire și doar 5% dintre pacienți supraviețuiesc primilor 5 ani de boală.

În România trăiesc în prezent peste 18.000 de persoane diagnosticate cu cancer de vezică urinară (carcinom urotelial), în timp ce 2.500 de cazuri noi sunt depistate în fiecare an.

Studiul “Carcinomul urotelial. Analiza situaţiei din România” relevă faptul că pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer au rate de supravieţuire scăzute (5% supravieţuire la 5 ani pentru pacienţii cu boală în stadiul metastatic) în timp ce impactul bolii asupra calităţii vieţii pacienţilor este semnificativ.

Studiul a identificat o serie întreagă de nevoi neacoperite în ceea ce priveşte un management mai bun al acestei boli precum şi posibile acţiuni pentru a îmbunătăţi situaţia actuală. Studiul a fost realizat de Asociaţia Română de Urologie, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România, împreună cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi cu sprijinul Roche România.

Cancerul de vezică urinară este denumit şi “cancerul uitat” din cauza progreselor reduse legate de identificarea unor noi tratamente menite să crească durata şi calitatea vieţii pacienţilor care suferă de această boală. Diagnosticul precoce este esenţial pentru a îmbunătăţi ratele de supravieţuire, având în vedere faptul că până la 50% din cazurile noi sunt diagnosticate în stadii avansate. În acest sens, studiul arată că implicarea unor echipele multidisciplinare în managementul pacienţilor cu cancer de vezică urinară ar putea creşte calitatea serviciilor oferite.

“Accesul pacienţilor la tratament multidisciplinar, nu doar la urologie sau oncologie, dar şi la radioterapie, radiologie, fizioterapie sau suport pentru reinserţie socială ar răspunde nevoilor specifice ale pacienţilor cu carcinom urotelial. Este nevoie de soluţii la nivel naţional sau local pentru a crea aceste structuri interdisciplinare. O direcţie de urmat ar putea fi reprezentată de soluţii tehnologice, precum aplicaţiile digitale, care permit comunicarea interdisciplinară într-un mod rapid şi uşor”, declară acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, medic primar urolog la Clinica de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti.

 • Imunoterapia oncologică, aprobată recent în România pentru cancerul de vezică urinară

În privinţa tratamentului specific pentru cancerul de vezică urinară, în ultimele decenii nu s-au făcut progrese remarcabile, acesta fiind limitat la chimioterapie. Potrivit datelor din studiu, din păcate aproximativ jumătate din pacienţii cu boală metastatică nu mai sunt eligibili pentru chimioterapie. În ultimii ani, apariţia tratamentelor din categoria imunoterapiei oncologice poate reprezenta o nouă şansă pentru cei ce suferă de acest tip de cancer.

“Imunoterapia oncologică, recent aprobată şi în România pentru tratamentul cancerului de vezică urinară, a creat premizele unei gestionări mai bune a pacienţilor cu acest tip de cancer. Pe lângă eficienţa terapeutică crescută, aceste tratamente sunt mai uşor de tolerat şi aduc o creştere a calităţii vieţii pacienţilor, ceea ce până de curând reprezenta o provocare”, afirmă conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic primar Oncologie Medicală, șefa Secției de Oncologie Medicală 1 de la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București.

Implicaţiile psiho-sociale în cazul pacienţilor cu cancer de vezică urinară sunt mai ridicate decât în cazul altor pacienţi oncologici. Soluţiile terapeutice chirurgicale specifice (extirparea vezicii urinare şi parţial a organelor vecine) pot avea consecinţe importante pentru viaţa cotidiană a pacienţilor. În aceste situaţii, studiul propune organizarea unor programe de suport psihologic specializat şi un dialog concret cu asociaţiile de pacienţi pentru a identifica măsuri şi acţiuni aplicabile pentru a ajuta reinserția socială şi familială a pacienţilor cu acest tip de cancer.

“Pacienții cu cancer de vezică urinară nu trebuie să rămână uitaţi. Aceştia au nevoie de acces la cele mai noi tratamente, precum imunoterapiile oncologice – care din păcate nu sunt încă compensate în ţara noastră – dar şi de sprijin psihologic specializat. Dialogul deschis între medici, asociaţii de pacienţi şi autorităţile cu atribuţii în sectorul de sănătate este singura cale pentru a putea oferi soluţii şi speranţă acestor pacienţi, greu încercaţi”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Nu în ultimul rând, analiza mai propune şi o serie de măsuri specifice în cadrul sistemului de sănătate, precum creşterea implicării medicilor de familie în identificarea pacienţilor cu risc, diagnosticarea precoce, precum şi o mai bună colectare a datelor epidemiologice printr-un crearea unui registru naţional de cancer.

Date despre cancerul de vezică urinară în România (cele mai recente date, disponibile din anul 2017):

 • 18.347 pacienţi cu cancer de vezică urinară aflaţi în evidenţă
 • 2.385 pacienţi nou diagnosticaţi în fiecare an
 • 1.670 decese (a 7-a cauză de deces prin cancer la bărbaţi 2 )


Profilul pacienţilor

 • boala afectează în proporţie de 80% barbaţi
 • 60% din cazuri se înregistrează la persoane cu vârsta mai mare de 65 de ani, la momentul diagnosticului


Factori de risc:

 • fumatul este implicat în apariţia a 50% dintre cazurile de cancer de vezică urinară
 • expunerea la locul de muncă la factori cancerigeni

Alţi factori de risc:

 • infecțiile urinare, pietrele la rinichi, iritaţiile cronice ale vezicii
 • stilul de viață și alimentația


Semne şi simptome:

 • prezenţa sângelui în urină
 • dificultăţi în urinare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *