Peste 200 de magistrați au ieșit la pensie în doar 3 luni. Acum primesc chiar și 18.000 de lei pe lună – Capital

În primele trei luni ale acestui an, peste 200 de magistrați s-au retras din activitate, iar numărul s-ar putea dubla până la sfârșitul anului. Acest lucru va duce inevitabil la prelungirea proceselor și anchetelor, spun juriștii, ceea ce înseamnă că sistemul judiciar va fi drastic afectat.

De vină ar fi intenția Executivului de a modifica modul în care se calculează pensia de serviciu.

Din ianuarie, 150 de judecători şi 60 de procurori au cerut să iasă la pensie. Chiar dacă mulţi dintre ei abia au împlinit 50 de ani, au 25 de ani vechime şi pot pleca din sistem.

În locul lor, nu vine nimeni, pentru că de un an şi jumătate Institutul Naţional al Magistraturii nu a mai organizat concursuri de admitere în profesie, iar acest lucru nu pare că se va în curând, având în vedere că Consiliul Superior al Magistraturii nu a anunțat niciun demers în acest sens.  Totodată, nu s-au mai făcut nici recrutări din rândul juriştilor cu experienţă.

Din această cauză, multe procese nefinalizate se reiau de la zero.

Laura Radu, președintele Tribunalului București: „Atâta vreme cât există o răzgândire constantă a decidenţilor cu privire la stabilitatea dreptului la pensie de serviciu, colegii noştri aleg să se bucure de un drept pe care legea îl recunoaşte, tocmai pentru că nu ştiu ce o să le rezerve viitorul.”

Tribunalul Bucureşti este cea mai mare instanţă din ţară, cu 120.000 de procese pe rol anual. A pierdut deja 10 judecători iar estimările arată ca alţi 20 se vor pensiona. O situație fără precedent se înregistrează şi la Înalta Curte de Casaţie și Justiție, unde s-au pensionat deja 11 judecători, iar alţii ar putea să facă asta în următoarele luni. Aşa că dosarele vor fi împărţite între cei care rămân.

Laura Radu, președintele Tribunalului București: „Urmează ca termenele de judecată pe care le acordăm în dosarele pe care le avem de soluţionat să fie mai îndepărtate. Durata se prelungeşte între două şi 6 luni.”

Ce sumă de bani vor încasa magistrații la pensionare

Magistraţii care îşi continuă activitatea în sistem după acest val de pensionari spun că vor fi nevoiţi ca în actele de procedură, respectiv în încheierile de ședință prin care dispun amânări repetate, uneori pentru perioadă mai lungi de timp, vor trece negru pe alb ca aceste întârzieri sunt provocate practic de lipsa de personal.

Ionuț Todan, avocat: „Nu vor mai avea timpul necesar, răgazul necesar să se aplece cu multă atenţie la cauzele pe care le vor avea în soluţionare, acestea fiind foarte multe şi e posibil ca acest lucru să afecteze clar actul de justiţie.”

Un magistrat încasează acum o pensie de serviciu de 80% din indemnizaţia brută lunară, adică mai mult decât câştiga atunci când era în activitate: în medie între 17.000 şi 18.000 de lei lunar.

Ministrul Justiţiei a anunţat deja că nu este normal că pensia să fie mai mare decât salariul, iar Ministerul Muncii lucrează deja la un proiect de recalculare a viitoarelor pensii încasate de magistraţi.

Sursa foto: Dreamstime

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *