Peste jumătate din oamenii care locuiesc în zona de pericol din Roşia Montană au refuzat evacuarea

0

Peste jumătate din locuitorii comunei din Roşia Montană care au casele amplasate în aval de lacul Tăul Mare au refuzat până duminică seară să își părăsească locuințele, în pofida avertismentelor repetate făcute de autorităţi privind riscul ca barajul să se rupă. Până duminică la ora 20:30 pompierii care acţionează la faţa locului reuşiseră să reducă cu 40 ce centimetri nivelul apei din lac, în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, este nevoie de scăderea nivelului apei din baraj cu cinci metri.

Intervenție la Rosia MontanaFoto: ISU Alba

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc 268 persoane, dintre care 126 au plecat, 137 au refuzat evacuarea si 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, în internatul şcolar de la liceul din Abrud, au anunţat, duminică seară, oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, citați de News.ro.

Până duminică, la ora 20:30, nivelul apei din lacul Tăul Mare scăzuse cu 40 de centimetri, în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, nivelul apei din baraj trebuie redus cu cinci metri.

Duminică seară, la faţa locului pompierii intervin cu trei motopompe de mare capacitate pentru deversarea apei din lacul de acumulare, o motopompă fiind pregătită să intervină, iar două motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei în zona locuită, precizează pompierii.

La faţa locului sunt mobilizați zeci de pompieri militari de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Alba, Bihor, Mureş, Hunedoara, Cluj, precum şi poliţişti, jandarmi şi angajaşi ai sistemelor de gospodărire a apei.

Autorităţile au constatat, sâmbătă după amiază, apariţia unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 de centimetri şi adâncime de 1,5 – 2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, baraj care datează din anul 1908 şi este deţinut de Primăria Roşia Montană. Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024, a transmis Ministerul Mediului, duminică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *