Piloti de indesare

pilotii de indesare de la Terratest Romania

Pilotii de indesare, numiti si arbori forati, sunt un tip de fundatie din beton armat care sustine structuri cu sarcini verticale grele. Un pilot de indesare este o gaura de beton turnata in loc, ceea ce inseamna ca pilotul este turnatape santier. Acest lucru difera de celelalte fundatii din beton, cum ar fi pilonul filat si fundatia patrata din beton armat, care folosesc piloti din beton prefabricat. Pilotul de indesare este folosit in mod obisnuit pentru lucrari de poduri, cladiri inalte si complexe industriale masive, toate necesitand fundatii profunde. 

Procesul de instalare a pilotilor forati 

Pilotii forati sunt o forma obisnuita de construire a unei fundatii care ofera suport pentru structuri, transferandu-si sarcina pe straturile de sol sau roci, care au o capacitate de rulment suficienta si caracteristici de asezare adecvate. 

Instalarea unui pilot de indesare incepe cu perforarea unei gauri verticale in sol, folosind o masina de gaurit. Masina poate fi echipata cu instrumente de gaurit special concepute, cupe de excavator si cuper cu gheare pentru a indeparta solul si roca. Stalpii pot fi gauriti pana la o adancime de pana la 60 de metri si un diametru de pana la 2,4 metri. Procesul de foraj poate include conducerea unui sol cilindru de otel sau manson temporar. Aceasta ramane pe loc in portiunea superioara a gaurii pana la turnarea gramei. 

Odata gaurita, o structura de armare armata este construita si coborata in gaura, apoi gaura este umpluta cu beton. Partea superioara a pilotului poate fi acoperita cu un strat de fundatie sau un dig aproape de nivelul solului pentru a sprijini structura de deasupra. 

pilotii de indesare de la Terratest Romania

Lucrarile pilotilor forati trebuie sa fie facute de catre un constructor specializat, deoarece este o operatie extrem de riguroasa, care necesita cunostinte si experienta vasta in domeniul constructiei si ingineriei pilotilor, precum si a conditiilor solului si santierului. 

Unde se utilizeaza pilotii de indesare 

Atunci cand sunt utilizate pentru fundatii, pilotii de indesare de la Terratest Romania sunt specifici pentru cladiri si alte structuri care impun sarcini in mii de tone. De asemenea, sunt potriviti in special pentru conditiile solare instabile sau dificile. In plus fata de sistemele de fundatie, pilotii de indesare sunt folositi pentru a crea ziduri subterane structurale pentru retentia pamantului. 

Stalpii pot fi asezati intre ei, cu 75 pana la 150 mm intre piloti, sau pot fi asezati astfel incat sa se suprapuna, pentru a crea un perete secular, care este adesea folosit pentru a controla migratia apelor subterane.fundatii: pilotii forati sunt foarte eficienti atunci cand este nevoie sa sustina sarcini foarte mari si pot fi folositi pentru a consolida fundatia in aproape toate tipurile de teren.

Avantajele pilotiilor de indesare 

Cateva dintre avantajele utilizarii pilotiilor de indesare sunt: 

  • Vibratiile sunt relativ scazute, reducand dereglarea pilotilor sau structurilor adiacente. 
  • Pentru multe situatii de proiectare, pilotii de indesare ofera capacitati mai favorabile, cu o economie potential mai buna decat alte tipuri de piloti. 
  • Sapaturile mari si umplerea ulterioara sunt reduse la minimum. 
  • Se produce o distrugere mai mica a solului. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *