Ping-pong în Coaliție cu ordonanța plafonărilor din energie. Ciolacu spune că miercuri se va lua o decizie și trimite pentru lămuriri la Ciucă – Politic

Ordonanța de urgență privind plafonările prețurilor din energie, anunțată pentru aprobare azi de guvern, încinge spiritele între PNL și PSD.
După o întâlnire cu Florin Cîțu, Marcel Ciolacu a declarat că o decizie în privinţa proiectului de ordonanţă cu reglementări în domeniul energiei va fi luată miercuri. “O să luăm decizia mâine”, a spus Ciolacu.
Întrebat dacă ordonanţa nu va fi adoptată în şedinţa de guvern de marţi, de la ora 16,00, Ciolacu a răspuns: “Vă rog eu frumos, întrebaţi-l pe prim-ministru!”.
Sursa neînțelegerii ar fi că PSD vrea ca noile reguli să se aplice începând cu 1 ianuarie și nu februarie așa cum se anunțase inițial.
Acesta a precizat că, de asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii economici mari prețul va fi plafonat la 1 leu/kW.
Proiectul de Ordonanță de urgență a fost scos în consultare publică vineri, 21 ianuarie.
”(1) În perioada aplicării dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii finali prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. a), după cum urmează:
- a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh;
- b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh.”, se arată în proiectul de OUG.
Ce mai arată proiectul pus în dezbatere publică:
În perioada 1 februarie – 31 martie 2022 preţurile pentru energie electrică şi gaze naturale se plafonează pentru clienţii non-casnici, excepţie fiind clienţii non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează:
a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.
Plafoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse: a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA; b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA. (3) Componenta de preţ al energiei electrice prevăzută la alin. (1) lit. a) şi componenta de preţ al gazelor naturale prevăzută la alin. (1) lit. b) nu includ TVA.”