Plita cu inducție este rapidă și economică – Cererea de vase pentru plita cu inducție a crescut

În ultimii ani, interesul oamenilor pentru plitele cu inducție a crescut. În special cuplurile tinere le apreciază, ele vor să cumpere ce este mai bun și modern pentru prima lor bucătărie, în casă. Aceste dispozitive au fost comercializate de majoritatea producătorilor de top la prețuri rezonabile.

Principalul avantaj al plitelor cu inducție este că sunt economice. Există și alte motive pentru care au devenit atât de populare:

 • Sunt mai rapide și sigure
 • Manevrabilitatea este excelentă
 • Gătitul este ușor și plăcut
 • Mâncarea se încălzește rapid
 • Au un design interesant
 • Au putere foarte mare și consum foarte mic
 • Au prețuri avantajoase.

După cum se știe, odată cu apariția plitelor cu inducție, au apărut și vase pentru acest echipament. Cererea de vase pentru plita cu inducție pentru gospodării este destul de ridicată în 2019, mai ales în rândul populației urbane, în țările în curs de dezvoltare.

Dacă locuiești într-un apartament și dorești un dispozitiv economic, cu ajutorul căruia să gătești rapid, cu siguranță o plită cu inducție va fi o alegere excelentă. Pentru cineva care caută să păstreze controlul gătitului și să aibă pierderi foarte mici de energie, o plită cu inducție este perfectă.

Arzătoarele cu inducție necesită vase de gătit compatibile specifice, care:

 • Sunt opțiuni rapide de încălzire
 • Sunt realizate dintr-un material magnetic, în zona inferioară, care intră în contact cu plita
 • Au capacitatea de a controla ce gătești
 • Sunt rezistente la uzură și coroziune

Căldura este distribuită uniform, astfel nu apare riscul să se ardă mâncarea.

Vase de gătit pentru plita cu inducție, la care căldura este distribuită uniform

Cele mai bune sunt vasele de tip „sandwich”, care au 5-7 straturi din oțel inoxidabil, cupru și aluminiu pe partea inferioară, dar și pe pereții laterali, astfel căldura este distribuită uniform. La interior se folosește oțel inoxidabil 18/10, iar la exterior oțel inoxidabil 18/0. Între acestea există straturi din aluminiu și cupru.

Vasele de gătit din fontă sunt mai rezistente și durabile în timp, decât cele din oțel inoxidabil, dar sunt mai scumpe. Partea inferioară a vasului este mai groasă, de aceea încălzirea va dura puțin mai mult, decât la cel din oțel inoxidabil. Fonta nu ruginește, conduce bine căldura, este un material non-aderent, de care nu se lipesc alimentele.

Există și vase de gătit din cupru pentru plite cu inducție, care conțin 90% cupru și 10% oțel inoxidabil și care sunt produse de brand DeBuyer. Acestea distribuie uniform căldura, dar sunt foarte scumpe.

Cele mai ieftine și mai ușoare sunt vasele de gătit din aluminiu care au și un strat din oțel inoxidabil, magnetic, sunt de tip „sandwich”.

Inducția – O metodă atât de eficientă și rapidă de gătit

Dacă locuiești la casă și vrei să faci economie la gaz, cumpără o plită cu inducție. Acest dispozitiv este mai sigur, pentru că nu folosește flacăra deschisă. Suprafața de sub vasul de gătit nu este fierbinte, doar vasul este încălzit. Mâncarea care este vărsată nu arde pe suprafața plitei.

Plita cu inducție este ușor de curățat, are suprafața plană și netedă. Tipul de sticlă din care este fabricat blatul este foarte rezistent la căldură.

Eficientă din punct de vedere energetic

Prin folosirea plitei cu inducție se reduce consumul de energie. Comparativ cu o plită pe gaz, cea cu inducție consumă mai puțin de jumătate din energia produsă de gazul folosit pentru gătit efectiv. În plus, plita cu inducție creează mai puțină căldură ambientală. Blatul pe care se amplasează plita va fi mereu rece, ceea ce înseamnă mai multă siguranță. Nu apar pierderi de energie, ca în cazul plitelor cu gaz.

Gătitul cu plita cu inducție nu are niciun impact asupra mediului.

Gătitul cu inducție reprezintă un sistem care cuprinde două părți importante: bobina și vasul special.

Prima parte este o bobină cu inducție din cupru. Curentul electric trece prin bobină și creează un câmp electromagnetic de energie. Când pe plită se pune un vas de gătit, se aprinde un senzor care indică faptul că acest câmp a detectat prezența acestuia. Energia electromagnetică este în jurul nostru și datorită altor dispozitive: radio, telefon, laptop, cuptor cu microunde, etc.

A doua parte este vasul de gătit, care trebuie să fie adaptat pentru plita cu inducție. Vasele care sunt fabricate din aluminiu 100%, sau cele care sunt din cupru 100% nu vor funcționa la această plită. În ceea ce privește oțelul, acesta trebuie să fie magnetic. Partea inferioară a vasului trebuie să aibă un conținut de fier.

Optimizarea consumului, prin folosirea energiei necesare pentru încălzirea vasului în sine.

În gătitul cu inducție, căldura este cauzată doar atunci când vasul este în contact direct cu zona de gătit. Toată energia electromagnetică creată de bobina cu inducție din cupru, trece în zona specială din blatul plitei și în vasul de gătit. Energia magnetică face să vibreze moleculele din fier și să creeze căldura.

Piața plitelor cu inducție este dominată de producători renumiți precum sunt: Bosch, Fissler, Fagor, Gorenje, Miele, Siemens, Electrolux.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *