Plumbul ar putea fi interzis la vânătoare și pescuit. Agenţia Europeană pentru Produse Chimice spune că poluează – Capital

Plumbul ar putea fi interzis la vânătoare și pescuit

Agenţia Europeană pentru Produse Chimice a finalizat raportul prin care recomandă interzicerea folosirii plumbului la vânătoare şi pescuit. Potrivit instituției, plumbul este prea toxic și poluează. În plus, există riscul ca persoanele care consumă vânat să se îmbolnăvească.

În acest context, Comisia Europeană dorește să-l interzică. Dacă interdicția va fi adoptată, ar urma să fie pusă în practică după o perioadă de tranziţie de 5 ani.

Documentul Agenției Europene pentru Produse Chimice va fi dezbătut în toate cele 27 de state membre şi ar putea intra în vigoare peste mai puţin de doi ani.

Interdicția este deja valabilă în SUA

O interdicție în acest sens este deja aplicată în Statele Unite ale Americii. Aceasta vizează doar zonele umede, unde păsările care înghit alicele de plumb în locul pietricelelor se pot intoxica.

Corneliu Babih, vânător și campion la tir, spune că, dacă interdicția ar intra în vigoare, multe arme valoroase din Europa s-ar distruge.

„Plumbul are o penetrare mult mai bună fată de variantele cu alice de oţel care în felul ăsta ar răni mult mai mult vânat. Ca să găseşti un material cu densitate egal, preţul muniției ar ajunge aberant de mare. Multe din armele deţinute în Europa, foarte valoroase, nu suportă muniţia din oţel. aceste arme s-ar distruge.”, spune acesta.

Pescarul Aurel Ron spune că fără plumb, pescuitul cu laseta nu este posibil.

„Cu plumbul se pescuieşte de când e lumea. Fără plumb, pescuitul cu lanseta nu este posibil. El te ajută să îţi plasezi montura în locul dorit. La pescuitul plantat, în 80% din cazuri pescuiesc cu plumb pierdut şi mare parte din situaţii, plumbul rămâne, în momentul în care peştele se agaţă, plumbul sare din sistemul de prindere şi rămâne în apă, ceea ce înseamnă că poate fi un factor de risc pentru mediu. Pe termen lung, plumbul poate afecta.”, informează acesta.

Sursă foto: Dreamstime

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *