Poate fi comparată pandemia de coronavirus cu gripa spaniolă din 1918? – International

Gripa spaniolă din 1918, cu cele 50 de milioane de morți în întreaga lume, constituie referința în cazul pandemiilor mondiale, dar poate fi ea comparată cu actuala epidemie de Covid-19?, se întreabă Agenția France-Presse.

Anunțând joi măsuri pentru a stopa avansul coronavirusului, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre “cea mai gravă criză sanitară de un secol”, referindu-se la gripa spaniolă care a ucis între 1918-19 peste 240.000 de oameni doar în Franța.

Bilanțul nu are pentru moment nicio legături: milioane de morți pe cinci continente, acum un secol, față de câteva mii la pandemia în curs. Nici virusurile nu au nicio legătură: tipul gripa A(H1N1) pentru prima, un coronavirus pentru cea de azi.

“Contextele” diferă de asemenea radical, subliniază geograful Freddy Vinet, de la universitatea Paul Valéry din Montpellier, care a publicat în 2018 o istorie a gripei spaniole “Marea gripă” (ediția Vendémiaire).

O diferență esențială: gripa spaniolă s-a derulat la “umbra mediatică” a Primului Război Mondial, subliniază el. “Războiul ocupa prima pagină a ziarelor. Este invers pentru coronavirus”, notează acest specialist în catastrofe și riscuri naturale.

Și atitudinea statelor diferă foarte puternic: în timpul primului val al epidemiei din mai-iunie 1918 asupra Europei, “autoritățile, care aveau alte subiecte de discutat, nu-și dau seama de amploarea problemei”, explică Vinet.

În Franța, adevărata conștientizare a gravității situației nu vine decât în toamna lui 1918, atunci când epidemia atinsese practic vârful. Sunt adoptate atunci măsuri de închidere a locurilor publice, dar nu de o manieră unitară.

“Existau atât de mulți bolnavi încât nu exista nici mână de lucru nici materiale pentru a aplica măsuri precum dezinfecția locurilor publice”, explică Vinet.

Singurele măsuri eficiente au vizat atunci insule îndepărtate precum Samoa de Vest, controlată de Marina americană, unul dintre singurele locuri care au scăpat de flagel.

Originea epidemiei, reperată pentru prima oară în martie 1918 în Statele Unite, rămâne incertă. Ar fi putut pleca din China, ca și actuala epidemie Covid-19, dar nicio dovadă nu a fost adusă pentru a consolida această ipoteză.

Gripa și-a atras numele de „spaniolă” deoarece presa din Spania a fost una dintre primele care au scris pe larg despre această boală în Europa, în mai 1918.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *