Politician estonian, atac dur la liderii europeni care stau la taclale cu Putin. “Închideţi telefonul şi mergeţi în Ucraina”

0
1

Un parlamentar estonian critică dur conversaţiile interminabile pe care le au cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron cu preşedintele Vladimir Putin şi îi sfătuieşte să meargă la Kiev pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul, într-o postare pe Facebook, citată de publicaţia ucraineană Liga.net, scrie Agerpres.

Marko Mihkelson, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din parlamentul estonianFoto: Drew Angerer / Getty Images / Profimedia

Preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din parlamentul estonian, Marko Mihkelson, spune că cei doi oficiali europeni nu ar trebui să discute cu dictatorul rus Vladimir Putin şi să nu contribui la legitimarea omului care a început războiul în Ucraina, fiind o ameninţare la adresa întregului spaţiu al Uniunii Europene.

“Este de necrezut cum actualii lideri ai Franţei şi Germaniei, fără să vrea, pregătesc terenul unei noi agresiuni ruseşti. O discuţie telefonică de 80 de minute între Macron şi Scholz cu Putin ne obligă inevitabil să-l parafrazăm pe Macron însuşi – nu este asta o moarte cerebrală?”, se întreabă liderul parlamentar estonian, referindu-se la celebra afirmaţie a preşedintelui francez că NATO ar fi “în moarte cerebrală”.

Liderii europeni caută pretexte să nu trimită arme în Ucraina

Politicianul estonian afirmă că nu înţelege ce fel de învăţăminte au tras Berlinul şi Parisul din trecutul recent.

De asemenea, el îşi exprimă nedumerirea că Franţa şi Germania caută pretexte pentru a amâna acordarea asistenţei militare pentru Ucraina şi că cred în promisiunile Rusiei, deşi Moscova poartă un război de distrugere a unui popor european, notează Liga.net.

Potrivit parlamentarului estonian, ar fi mai logic ca Ucraina să fie ajutată să supravieţuiască şi să învingă Rusia, pentru că Federaţia Rusă este cea care încearcă să schimbe ordinea mondială.

Macron şi Scholz trebuie să acţioneze

Dacă Macron şi Scholz sunt îngrijoraţi de o posibilă criză alimentară din cauza războiului, atunci ar trebui creat un convoi umanitar pentru navele ucrainene cu cereale, afirmă Mihkelson.

“Macron şi Scholz ar fi putut să lase jos telefonul şi să se deplaseze de urgenţă în Ucraina. Sper ca acţiunile ciudate ale lui Macron şi Scholz să nu fie motivate de teama de a pierde influenţa într-o Europă democratică, care va include cu siguranţă Ucraina după victoria în război, precum şi Republica Moldova, Georgia şi Belarus, care se vor elibera de ocupaţia rusă de facto”, a scris politicianul estonian.

Europa poate exista o perioadă oarecare de timp fără o ameninţare existenţială din partea Rusiei, dar pentru aceasta calităţile de leadership trebuie să fie demonstrate de oamenii de stat care susţin valorile şi principiile democratice, a mai subliniat parlamentarul estonian.

Macron ş Scholz au vorbit 80 de minute cu Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, din proprie iniţiativă, au vorbit cu Vladimir Putin timp de 80 de minute, încercând să-l convingă să-şi retragă trupele din Ucraina, să deblocheze porturile ucrainene la Marea Neagră pentru transportul grânelor din Ucraina şi să accepte negocieri cu preşedintele Volodimir Zelenski, notează Liga.net.

“Rusia este dispusă să ajute la găsirea opţiunilor pentru un export fără obstacole al cerealelor, inclusiv al cerealelor ucrainene din porturile situate la Marea Neagră”, a transmis Kremlinul într-un comunicat publicat în urma discuţiei telefonice, care a avut loc pe fondul temerilor legate de o gravă criză alimentară din cauza ofensivei ruse în Ucraina, potrivit AFP.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here