Politicianul care l-a adus în viață publică pe Iohannis, despre demisia președintelui: „Nu aș fi crezut că va avea o astfel de plecare”

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Hans Klein, fostul lider al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) Sibiu, omul cu ajutorul căruia Klaus Iohannis a devenit persoană publică, afirmă că a fost și pentru el o surpriză maniera în care fostul său coleg și-a încheiat mandatele de președinte al României, referindu-se la demisia neașteptată a șefului statului, scrie marți publicația locală Turnul Sfatului.

„E tragic. Pentru că țara se află într-o criză, iar orice faci în criză se poate comenta în foarte multe feluri. Eu consider că el știe ce a făcut, s-ar putea să fie făcut în timpul optim, se poate să fie puțin târziu. Din punctul meu de vedere, după Crăciun consider că ar fi trebuit să fi fost făcut acest gest. Țara e în criză”, a declarat Klein.

„La nivel național sunt probleme, sunt prea multe scindări în societate, în public. E și problema cu decizia CCR (Curtea Constituțională a României, n.r.), unde nu știm toate subtilitățile. Și atunci oamenii nu sunt acceptă, li se pare totul ceva foarte dictatorial. Atunci s-a ivit această criză, dar aceasta este dependentă de noul președinte în SUA, de războiul din Ucraina, de multe. Suntem într-o situație dificilă, suntem vecini cu Ucraina, suntem aproape de Rusia, totul se amestecă”, a mai spus Hans Klein despre demisia lui Klaus Iohannis.

Fostul liderul al FDGR Sibiu a mai arătat că nu crede că Iohannis a greșit neapărat cu ceva, în perioada în care a fost președinte, deși spune că șefului statului i se poate reproșa doar lipsa comunicării. Klein a admis însă că aceasta este firea lui Iohannis ca om.

„Nu aș spune că a greșit. Greșeala vine dacă faci ceva și ai puterea de a face altceva. Altceva e dacă poți sau nu să faci. Eu cred că nu a comunicat destul, dar asta e firea lui. Asta știam, de fapt. Cred că am și spus la început asta, e totuși un lucru foarte greu pentru populație, să ai un președinte care nu comunică”, a afirmat Klein.

„Primul mandat a fost mai bun”

„Noi nu suntem în Anglia, noi nu suntem o țară nordică, românii sunt mai comunicativi, vor să audă, vor să simtă ceva. Acolo a avut deficiențe sau le are în continuare. Dar cred că asta s-a știut de la început. Primul său mandat a fost mai bun”, a continuat fostul președinte al FDGR Sibiu.

„Acolo, la nivel înalt trebuie să iei decizii care depășesc cu mult omul normal, nu știu ce se întâmplă acolo, de aceea mi-e greu să comentez”, a adăugat el.

„Cred că a făcut cu mult mai mult decât se știe”

Despre președintele Iohannis, Klein susține că se vor afla mai multe lucruri bune în viitor.

”Sunt trist. Se simțea că vine ceva. Sunt trist. Nu aș fi crezut că va avea o astfel de plecare. Cred că a făcut cu mult mai mult decât se știe, dar acum nu se poate spune. Are o cotă de popularite aproape zero. Cred că a făcut mai mult”, a mai spus fostul lider FDGR Sibiu.

„A tras România foarte mult spre vest, iar asta le convine la unii, la alții, nu. Eu spun că e nevoie și de suveranism, pentru că România și românii au și ei nevoie nevoie să se regăsească. În comunitatea europeană e foarte greu, sunt enorm de mulți oameni, sunt foarte multe naționalități, e o comunitate mare și trebuie să te regăsești, să știi cine ești. Suveraniștii au și ei dreptatea lor”, a mai transmis Hans Klein.

Conform publicației locale, profesorul Klaus Johannis a fost propus în 1997 în funcția de inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar Sibiu. Propunerea a fost formulată de FDGR, prin intermediul lui Hans Klein, și a fost acceptată.

Iohannis a fost apoi propus de Klein candidat în 2000 pentru funcția de primar al Sibiului și a câștigat în turul doi în fața social-democratului Ioan Cindrea.

Ultima zi a lui Iohannnis la Cotroceni

Preşedintele demisionar Klaus Iohannis îşi încheie marți mandatul la Palatul Cotroceni, interimatul urmând să fie asigurat, începând de miercuri, de către preşedintele Senatului, Ilie Bolojan.

Ceremonia de încheiere a mandatului lui Iohannis va avea loc miercuri, la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, pe Platoul Marinescu.

Klaus Iohannis şi-a anunțat luni demisia din funcţie, în contextul în care în Parlament a fost demarată procedura de suspendare a sa din calitatea de şef al statului. El a susţinut că procedura de suspendare va duce România în criză şi „nu va înţelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când preşedintele în funcţie va pleca oricum”. „Mai pe româneşte, vom fi efectiv de râsul lumii”, a spus Iohannis luni.

„Pentru a scuti România şi pe cetăţenii români de această criză, de această evoluţie inutilă şi negativă, demisionez din funcţia de preşedinte al României. Voi pleca din funcţie (…) pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a transmis Iohannis.

Klaus Iohannis a fost ales şef al statului în două mandate. Ultimul său mandat ar fi trebuit să se încheie la 21 decembrie 2024, însă Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale şi a decis ca Iohannis să rămână la Cotroceni până la alegerea unui nou preşedinte, notează Agerpres. Decizia CCR a venit după ce CSAT a desecretizat informaţiile primite de la SRI, SIE şi Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.

Ilie Bolojan urmează să asigure interimatul la Palatul Cotroceni până în luna mai. Pe 4 mai va fi organizat primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar al doilea pe 18 mai.

Bolojan a anunțat luni seară că se suspendă din funcţia de preşedinte al PNL.

spot_img