Polonia cere Germaniei să demonteze gazoductul Nord Stream 2: „Nu există nicio revenire la afaceri ca de obicei”

0

​Președintele polonez Andrzej Duda a cerut Occidentului să-și schimbe politicile față de Rusia și, în special, să demonteze gazoductul Nord Stream 2, relatează Ukraîinska Pravda.

Volodimir Zelenski si Andrzej Duda, la KievFoto: Ruslan Kaniuka/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Nu există nicio revenire la afaceri ca de obicei când vine vorba de relațiile cu Rusia. Într-un moment în care Rusia este în război împotriva Ucrainei, când a atacat Ucraina, când Rusia ocupă teritorii recunoscute internațional de alte țări, acest lucru necesită o schimbare de politică în Occident care nu va opri doar Nord Stream 2, ci va scăpa de Nord Stream 2”, a afirmat Duda în timpul unei vizite efecutate marți la Kiev.

El a subliniat că Ucraina trebuie „să revină la de dinaintea situația invaziei ruse” și „toate teritoriile care au fost ocupate de Rusia trebuie eliberate”.

Președintele turc Recep Erdogan a cerut de asemenea Rusiei să returneze Crimeea Ucrainei, afirmând marți că anexarea peninsulei în 2014 a fost „ilegitimă” și „ilegală”.

Germania a suspendat autorizarea controversatului gazoduct Nord Stream 2 în data de 22 februarie, cu două zile ca președintele rus Vladimir Putin să declanșeze invadarea Ucrainei.

Unii politicieni germani încă vor continuarea proiectului Nord Stream 2

Declarația făcută marți de Andrzej Duda a fost remarcată de ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, care a catalogat-o drept „retorică politică” la una dintre televiziunile controlate de statul rus.

„Președintele Poloniei, care nu are nicio legătură directă cu Nord Stream 2, el nu este autorizat să ia astfel de decizii, este mai degrabă o astfel de dorință. Desigur, o astfel de întrebare va depinde doar de alte autorități din alte țări”, a spus diplomatul rus.

Comentariile acestora vin după ce Wolfgang Kubiki, vicepreședintele Bundestagului, s- a exprimat în favoarea deschiderii gazoductului Nord Stream 2 pentru a umple depozitele de gaze din Germania pentru iarnă.

El a adăugat totuși că, odată ce rezervoarele de stocare a gazelor sunt pline, conducta de gaz poate fi închisă din nou.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a descris apelurile politicienilor germani de a lansa gazoductul Nord Stream 2 ca fiind asemănătoare cu dependența de droguri.

Guvernul german a respins ideea lui Kubiki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *