Polonia: Poliția din Varșovia a arestat trei activiști LGBT – International

Poliția poloneză a arestat trei persoane asociate protestelor care au agățat steaguri LGBT de statui din capitala țării, au anunțat miercuri autoritățile de la Varșovia citate de Politico.

Ofițerii anchetează „problema legată de insultarea simțămintelor religioase și profanarea monumentelor din Varșovia”, a anunțat poliția.

Săptămâna trecută activiștii atârnaseră steaguri de statui ale unor eroi naționali precum Nicolaus Copernic, de o statuie a lui Iisus din fața unei biserici din centrul orașului și pe statuia Sirenei din Varșovia, considerată simbolul orașului.

„Atât timp cât steagurile noastre dezgustă pe oricine sau sunt considerate nepotrivite promitem să provocăm”, au anunțat demonstranții într-un manifest publicat online.

Reacția guvernului a fost imediată, premierul Mateusz Morawiecki descriind acțiunea drept „un act de vandalism” al cărui scop ar fi divizarea societății.

„O condiție fundamentală a oricărei dezbateri civilizate despre toleranță este definirea limitelor acelei toleranțe…anumite granițe au fost depășite”, a afirmat acesta.

Drepturile persoanelor LGBT au devenit un subiect politic controversat în Polonia în mare parte datorită partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) care a folosit problema pentru a câștiga susținere în rândul electoratului ultraconservator.

Subiectul a contribuit și la escaladarea tensiunilor între Varșovia și Uniunea Europeană după ce Bruxelles-ul a respins cererile de finanțare ale orașelor care s-au declarat „zone libere de LGBT”.

Mai devreme în cursul săptămânii, Przemysław Czarnek, un parlamentar PiS, a denunțat „ideologia LGBT” la un post de radio catolic susținând că ar avea aceleași rădăcini precum marxismul și „național socialismul lui Hitler”.

La 1 august, aniversarea Revoltei din Varșovia din 1944, poliția a intervenit când un activist a atârnat un steag LGBT la un balcon și a făcut gesturi obscene către demonstranții naționaliști adunați în stradă, polițiștii intrând în apartament și înlăturând simbolul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *