Polonia trece pe lista scurtă soluțiile americane pentru a înlocui elicopterele de atac Mil Mi-24

Ministerul polonez al Apărării a selectat oferte de la doi producători din SUA, în cadrul licitației sale pentru a înlocui elicopterele de atac sovietice Mil Mi-24 Hind, potrivit Aerotime.

Fabrica de elicoptere AirbusFoto: Airbus

Din 2014, Polonia încearcă să găsească un înlocuitor pentru flota sa de 28 de elicoptere de atac vechi, moștenite din epoca sovietică.

În Programul Kurk au depuus solicitări cinci producători, și anume compania europeană Airbus Helicopters, cu Tiger, cea italiană Leonardo, cu AW249 (încă în dezvoltare), Turkish Aerospace Industries, cu T129 Atak, Boeing, cu AH-64E Guardian și, în sfârșit, Bell, cu AH-1Z Viper.

În 21 aprilie, în timpul unei vizite la Washington, pentru a se întâlni cu mai mulți reprezentanți ai industriei americane de apărare, ministrul Apărării Naționale, Mariusz Blaszczak, a anunțat că vor fi reținute doar ofertele producătorilor americani, Boeing și Bell.

„Vrem ca astfel de arme să existe în echipamentul armatei poloneze, cât mai curând posibil”, a comentat Błaszczak.

Polonia nu este singura țară care își propune să accelereze retragerea aparatelor sale de fabricație sovietică.

În februarie 2022, Forțele Aeriene braziliene au anunțat în mod surprinzător dezactivarea flotei sale de 12 AH-2 Sabre, un nume local pentru elicopterele de atac Mil Mi-35M Hind-E. Ultimul avion de la comanda plasată în 2008 a fost livrat chiar în 2014.

În mod similar, din aprilie 2022, România a suspendat toate operațiunile cu avioanele de luptă MiG-21 LanceR până la noi ordine, accelerând tranziția forțelor sale aeriene la avioanele de la Lockheed Martin, F-16 Fighting Falcon, citează Rador.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *