Posibilitățile oferite de crowdfunding unei afaceri

Crowdfundig-ul poate fi privit ca o strategie de colectare de capital pentru o afacere sau pentru un demers privat de la diverse surse de finanțare (persoane juridice și fizice) prin intermediul unei platforme online. Atunci când este vorba despre o afacere, principala sursă de finanțare este reprezentată de investitori.

În 2021, valoarea pieței de crowdfunding a atins suma de 12,27 miliarde de dolari, iar până în anul 2027 se discută de o dublare a acesteia, până la suma de 25,8 miliarde de dolari. De la site-uri de pacanele online și până la lansarea unor noi criptomonede, de la start-up-uri din domeniul finanțelor și până la magazinele digitale de fashion, multe afaceri s-au bazat pe crowdfunding.

Cum funcționează crowdfunding-ul?

“Finanțare publică” este definiția cea mai scurtă pentru ceea ce reprezintă crowdfunding-ul, iar acest lucru înseamnă că orice afacere aflată la început și care nu dispune de resursele financiare necesare susținerii și implementării strategiei stabilite în planul afacerii va solicita finanțare de la terți în mod public, pe o platformă online de crowdfunding.

Crowdfunding-ul se poate baza pe un sistem de recompense, pe donații, pe acțiuni sau prin rambursare pe bază de anuități. Cu excepția donațiilor, unde nu mai este necesară returnarea sumelor primite, restul categoriilor de crowdfunding presupun rambursarea banilor. În cazul sistemului pe acțiuni, investitorii (cei care contribuie financiar la acțiunea de crowdfunding) vor primi un anumit număr de acțiuni la afacere.

Atunci când este vorba de sistemul de rambursare pe bază de anuități, afacerea va returna o sumă fixă în fiecare an până la stingerea datoriei către cei care au oferit capitalul financiar afacerii. În ceea ce privește sistemul de recompense, în schimbul susținerii financiare, afacerea îi va recompensa pe investitori cu diverse servicii sau produse care sunt oferite de către societate.

Pentru a avea parte de succes în acțiunea întreprinsă trebuie să urmezi acești pași:

  • Efectuează o prezentare cât mai detaliată a produsului sau serviciului pe care îl oferă afacerea ta;
  • Stabilește în mod exact care este valoarea investiției care este necesară pentru susținerea afacerii și prezintă această sumă potențialilor contributori financiari, însoțind-o de o motivație obiectivă;
  • Optează pentru tipul de crowdfunding ținând cont de tot ceea ce implică acest lucru;
  • Determină care este durata investiției.

Din acest moment poți să plasezi anunțul de solicitare de finanțare pe platforma de crowdfunding aleasă (Kickstarter, Lending Club sau GoFundMe). Însă, nu te entuziasma prea tare pentru că nu toate proiectele vor fi postate.

Înainte de a fi prezentate opiniei publice și potențialilor investitori în afacerea ta, prezentarea ta și ideea proiectului vor fi evaluate de către platforma de crowdfunding care va stabili daca este vorba sau nu despre o inițiativă viabilă pentru contributorii de pe platformă.

Ulterior, dacă proiectul se dovedește a fi viabil, atunci acesta va fi prezentat pe platformă, moment în care un rol important în atragerea cât mai rapidă a investitorilor îl reprezintă acțiunile de promovare pe care le vei întreprinde pentru a obține finanțarea de care are nevoie afacerea ta. De îndată ce se va strânge suma necesară, acțiunea de crowdfunding se va încheia, iar banii obținuți vor fi direcționați către contul afacerii tale.

Ce avantaje oferă unei afaceri o acțiune de crowdfunding?

Lipsa capitalului reprezintă o problemă pentru orice afacere, iar multe idei bune rămân doar la stadiul de inițiativă din cauza banilor. Platformele de crowdfunding reprezintă o alternativă avantajoasă de a obține finanțare pentru implementarea unei idei bune de afaceri, chiar și atunci când nu există un capital suficient pentru început. Iată de ce crowdfunding-ul este benefic pentru o afacere:

  • Sursa de finanțare care nu trebuie rambursată atunci când se optează pentru sistemul de donații;
  • Alternativa ideală pentru finanțarea obținută prin intermediul unui credit de la o societate bancară;
  • Control absolut asupra modului de finanțare solicitat, ceea ce îți oferă posibilitatea de a alege dacă vrei să oferi recompense, acțiuni sau anuități în schimbul ajutorului financiar sau pur și simplu să optezi pentru obținerea de capital pe care nu îl vei mai returna investitorilor (donații);
  • Modalitate de promovare a afacerii prin prezentarea acesteia pe o platformă care dispune de o comunitate amplă de contribuitori, care vor continua să urmărească evoluția afacerii în viitor, din moment ce le-a atras atenția;
  • Testarea produsului și serviciului din punct de vedere al marketing-ului în mod gratuit și obținerea unui feedback obiectiv din partea unui număr mare de persoane;
  • Afacerea capătă vizibilitate la un nivel mai amplu pentru că rețelele de social media vor funcționa ca un amplificator pentru business-ul tău, acesta urmând a fi prezentat și altor persoane care nu sunt prezente pe platforma de crowdfunding, dar care sunt conectate cu utilizatorii respectivei platforme prin intermediul rețelelor de socializare;
  • Reducerea riscurilor financiare prin testarea afacerii într-o comunitate largă de persoane, ceea ce îți va permite să reduci investițiile în cazul în care produsul sau serviciul oferit nu se încadrează în așteptările pieței;
  • Bază solidă pentru viitoarele idei de afacere pentru că un proiect de succes, care a obținut finanțarea solicitată și atenția contributorilor va constitui un punct de plecare pentru alte proiecte de viitor care vor necesita susținere din partea comunității.

Atunci când afacerea ta are nevoie de capital financiar, platformele de crowdfunding reprezintă o soluție reală și la îndemână. Multe state ale lumii contribuie la dezvoltarea afacerilor prin intermediul platformelor de crowdfunding, comunitățile de contributori mărindu-se în fiecare an. Având în vedere avantajele oferite unei afaceri, genul acesta de finanțare reprezintă una dintre variantele de a obține banii necesari unui business pe viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *