Pot virginele sa foloseasca tampoane sau cupe menstruale?

virginitatea cupa menstruala

Virginitatea este un subiect care, de cele mai multe ori, produce anumite judecati de valoare in randul populatiei. Acest lucru poate cauza multa presiune, mai ales pentru cele care poseda un vagin si care au menstruatie.

De ce? Pentru ca unele ar putea crede ca, daca folosesc produse de igiena intima mai altfel, isi vor pierde virginitatea; teama ca vor fi judecate ca si-ar putea pierde virginitatea din cauza a ceea ce au ales sa folosesca cand au menstruatie.

Aici, la cupa menstruala Ventussa, dorim sa respectam toate dorintele si experientele in ceea ce priveste sexul si, pentru unii, virginitatea este un aspect extrem de important. Este la fel de esential sa fii capabila si sa folosesti produse care se potrivesc nevoilor tale si cu care sa te simti confortabila.

De aceea, ne axam pe acest subiect, al virginitatii, cat si pe utilizarea unei cupe menstruale. Va prezentam cateva sfaturi privind folosirea acestui produs pentru prima data.

medic cupa menstruala

Intelegand ce este virginitatea

Ce inseamna, de fapt, virginitate? Pare a fi simplu dar, daca incepem sa sapam, veti vedea ca lucrurile par a fi mai complicate.

Cand incepem sa studiem virginitatea, vom vedea ca acest concept este creat de catre cultura noastra. Insa, nimeni nu poate defini acest concept la modul absolut, dar stim ca societatea si conceptul de virginitate au avut mai multe de spus decat o membrana care exista la nivelul vaginului.

La suprafata, o femeie virgina este o persoana care nu a facut sex niciodata. Cel putin, asta sustine cultura. Dar: ce este sexul, daca nu penetrare? Dar sexul oral? Evident, ideea de cum iti poti pierde virginitatea nu include toate experientele cuiva in a face sex. Unii oameni fac sex si nu sunt penetrati sau nu penetreaza pe altii la randul lor. Dar ce spuneti de a oferi placere cu mainile? Toate astea pot fi definite ca sex, dar nu sunt valabile atunci cand se discuta de conceptul de virginitate.

Intrebarile tale in ceea ce priveste virginitatea si cupele menstruale se invart mai mult in jurul problemei ruperii himenului. Inainte de a oferi sfaturi, hai sa vedem ce este acest himen.

Cupele menstruale si himenul

A fi virgin inseamna a avea himenul intact. De aceea, multe din utilizatoarele de cupe se tem sa introduca cupa inauntrul lor; se gandesc ca ar putea sa rupa acel himen si sa isi “piarda virginitatea”.  Cred ca este timpul sa clarificam anumite conceptii despre himen:

 1. Himenul nu este cel care sigileaza vaginul.

Himenul este o membrana care sta in fata deschizaturii vaginului si il acopera partial. Este important de evidentiat faptul ca himenul acopera doar partial vaginul deoarece, atunci cand femeia incepe sa aiba menstruatie, lichidul trebuie sa poate trece prin vagin.

Este total eronat atunci cand se spune faptul ca himenul sigileaza in intregime deschizatura vaginului. Daca era adevarat, inseamna ca virginele nu au cum sa aiba menstruatie, nu-i asa?

 1. Femei diferite, himen diferit

Aceasta membrana este diferita de la o persoana la alta. Poate avea diferite forme, unele acoperind mai mult decat deschizatura vaginului. Unele se nasc cu un himen mai mic decat altele si unele femei chiar se nasc fara himen!

 1. Himenul nu trebuie sa fie rupt

Asa cum am specificat mai sus, himenul este o membrana  care acopera partial vaginul. Nu este nevoie sa fie rupt sau sfasiat. Este chiar elastic si, daca trupul tau este pregatit pentru sex, penisul ar trebui sa poata trece de el, intanzandu-l, fara sa il rupa.

Acelasi lucru se intampla si in cazul in care introduci un produs in vagin. Daca esti atenta, va trece dincolo de membrana, fara sa o rupa.

Deci, atunci cand suntem intrebati daca o cupa poate rupe himenul, raspunsul nostru este destul de lung, din cauza miturilor care circula in jurul virginitatii.

virginitatea cupa menstruala

Folosirea unei cupe menstruale afecteaza virginitatea?

Nu. Tu iti pierzi virginitatea doar atunci cand faci sex. Folosirea unei cupe poate sa interfereze cu himenul tau, asa cum o face si un tampon. Himenul se poate rupe chiar si de la yoga, dans, bicicleta.

Daca himenul tau a fost intins sau rupt din orice alta cauza decat sexul, asta nu inseamna ca ti-ai pierdut virginitatea in sensul comun al pierderii acestei “calitati”. Din nou, a folosi o cupa menstruala nu va duce la pierderea virginitatii.

Pot virginele sa foloseasca o cupa menstruala?

Unele tinere se pot teme ca, daca sunt virgine, fizic nu au cum sa foloseasca un asemenea produs. Nu este adevarat- oricine poate folosi o cupa menstruala sau ar trebui sa simta macar ca ar putea sa o incerce sa vada daca “e cupa lor”. Tipul de produs de igiena intima nu ar trebui sa depinda de a fi virgin sau nu, ori de varsta. Ar trebui sa depinde de nevoile care exista.

De exemplu, daca ai un flux mare, asta este un aspect esential in alegerea produsului. Cupa menstruala Ventussa de marime mica, de exemplu, poate mentine o cantitate de lichid echivalenta cu cea a trei tampoane sau absorbante. Deci, daca ai un flux extrem de abundent, ar trebui sa poti folosi cupa, daca asta vrei si este confortabil pentru tine.

Si pentru ca, a folosi ceva nou este intotdeauna infricosator, vrem sa facem sa fie mai usor pentru tine. De aceea, toate cupele noastre vin si cu garantia banilor inapoi. Daca nu te simti confortabil cu cupa menstruala Ventussa in patru luni de la achizitionare, o poti schimba cu alta, de o dimensiune diferita.

Sfaturi privind introducerea si extragerea cupei menstruale, daca esti virgina

Noi dorim ca toata lumea sa se simta confortabil si in siguranta, indiferent daca este sau nu virgina. Cupele nu sunt doar pentru cele care au un himen rupt sau intins, indiferent daca au facut sex, exercitiii fizice sau altceva. Sunt pentru oricine vrea sa se simta confortabil si sa nu isi faca griji atunci cand sunt in acea perioada.

Asa cum am mai zis, himenul nu acopera total deschizatura vaginului deci, cupa nu trebuie sa treaca prin nimic altceva. De aceea, trebuie sa te porti cu multa blandete si grija si sa introduci cupa usor, fara a forta.

Cum sa introduci cupa pentru prima oara:

 1. Asigura-te ca ai mainile curate.
 2. Relaxeaza-te. Un moment bun pentru a introduce cupa in vagin pentru prima oara ar fi dupa ce ai facut baie sau dus.
 3. Cauta o cupa cu care sa te simti confortabil. Noi recomandam o cupa de o dimensiune mai mica care ar putea sa treaca mai usor prin himen.
 4. Foloseste un lubrifiant pe baza de ulei de cocos pentru a ajuta cupa sa intre. Odata ce ai pliat cupa, tine-o bine intre degete si pune niste lubrifiant pe marginea si pe peretii cupei.
 5. Aseaza-te in pozitia „squat”sau pune un picior sus, pe o margine si relaxeaza-te. Poti incerca sa o introduci si din pozitia culcat, pe patul tau.
 6. Usor, indeparteaza labiile cu o mana si introdu cupa in vagin. Asigura-te ca o introduci in directia rectului, spre spate si nu spre fata, ca la tampon, urmand forma naturala a vaginului tau.
 7. S-ar putea sa te ajute sa o misti putin dintr-o parte in alta, aplicand o presiune usoara si impingand-o inauntru.

Odata ce cupa este pusa, sa ai grija ca ea sa fie complet deschisa.

Cum sa scoti cupa menstruala daca esti virgina:

 • Spala bine mainile
 • Relaxeaza-te si aseaza-te in aceeasi pozitie pe care ai folosit-o cand ai introdus cupa.
 • Usor, desfa labiile cu o mana, in timp ce ajungi la baza cupei, cu cealalta mana.
 • Daca ajungi doar la tija cupei, foloseste-te de ea ca sa ajungi la baza. S-ar putea sa fii nevoita sa introduci degetul aratator si cel mare, dar nu iti fa griji, e ok.
 • Poti sa scoti cupa cu ajutorul muschilor abdominali in timp ce ajungi la tija sau la baza ei.
 • Sa nu tragi de tija niciodata! Este important ca, mai intai, sa eliberezi acel vacuum format, inainte de a scoate cupa.
 • Pentru a elibera acel vacuum, apuca baza cupei sau pune un deget de-a lungul peretelui cupei, apasand si pe peretele vaginului tau, impingand in jos.
 • Ai grija ca acel vacuum sa nu se reformeze si apoi trage cupa usor, din vagin. Goleste continutul in toaleta.

Poti incepe sa folosesti o cupa menstruala atunci cand vine menstruatia

Pentru a incepe  sa folosesti o cupa menstruala nu este nevoie sa ai o anumita varsta sau o anumita pozitie sociala. Multe incepatoare sunt ingrijorate ca aceste produse le pot largi vaginul. Stai linistita, ca nu va face asta! Vaginul este chiar extraordinar, flexibil si elastic. Are capacitatea de a expulza o mica creatura din el deci, este extrem de flexibil. A folosi o cupa menstruala nu iti va distruge vaginul.

cupa menstruala virgine

Discutand despre himen si virginitate

In timpul sesiunilor de training despre modul in care poate fi utilizata o cupa, discutam si despre virginitate in programele noastre sociale. Din cauza importantei culturale a virginitatii, care exista in anumite comunitati, din dorinta de a ne implica, investigam daca aceste produse sunt acceptate. Nu ne dorim ca fetele sa simta rusine atunci cand folosesc cupele menstruale.

Odata ce o comunitate intelege ca este necesar ca fetele si femeile sa aiba o perioada sigura si confortabila, in fiecare luna, primesc cu bratele deschise cupele menstruale.  Se duc si scepticismul si indoiala si impreuna cu partenerii, cream workshop-uri cu impact pozitiv si pe termen lung. Discutam lucruri precum diferentele intre virginitate si himen „rupt” si ne asiguram ca fetele din grupurile noastre pot adresa in siguranta toate intrebarile pe care le au.

Asa cum am mai zis, credem ca ar trebui sa fim capabili sa folosim produse cu care sa ne simtim confortabil. Indiferent daca ai facut sex sau nu pana acum, este corpul tau si tu decizi ce sa faci si cum sa ai grija de el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *