Povestea cadourilor de Craciun

Cu totii iubim Craciunul cu tot ce tine de aceasta sarbatoare importanta. Dar cel mai mult asteptam Craciunul pentru a fi alaturi de cei dragi si de a primi si oferi cadouri. Astazi, vorbim despre o adevarata industrie cand vine vorba despre cadourile de Craciun, incepand cu ofertele din magazine si pana la cadouri de Craciun online. V-ati intrebat insa de unde vine aceasta traditie a cadourilor de Craciun?

Unul dintre motivele principale pentru care avem obiceiul de a oferi si de a primi cadouri de Craciun este pentru a ne a reaminti de cadourile oferite lui Iisus de catre cei trei magi care au venit sa se inchine Lui, in ieslea in care a fost nascut. Cei trei magi i-au oferit pruncului Iisus trei daruri: aur, smirna si tamaie. Aurul se oferea si se ofera regilor, imparatilor in semn de pretuire si de respect fata de demnitatea inalta. Tamaia este adusa ca unui mare preot, ca unui mare arhiereu, iar smirna era folosita in ritualurile de inmormantare. Smirna adusa de magi simbolizeaza moartea si jertfa Domnului Iisus pentru intreaga omenire.

Craciunul in sine este sarbatoarea care semnifica cadoul cel mai  mare pe care Dumnezeu l-a oferit lumii acum aproximativ 2000 de ani, pe Iisus! Unul dintre cele mai faimoase versete biblice, Ioan 3:16, spune: „Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat La dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica”

Peste tot in lume, familiile si prietenii isi fac cadouri. Majoritatea copiilor din intreaga lume cred intr-un personaj mitic care aduce cadouri de Craciun. Adesea este Sfantul Nicolae si Mos Craciun, dar in unele parti din Germania, cei mici cred ca cel ce le aduce daruri de Craciun este Christkind-ul. Copiii din Spania scriu scrisori de Craciun pentru daruri Celor trei Magi, iar in unele parti din Italia, cea care aduce cadouri celor mici se crede ca este o batrana, numita Befana.

Aceste cadouri sunt lasate in diferite locuri, in functie de fiecare tara. In cea mai mare parte a Europei, cadourile sunt lasate in pantofi sau cizme puse special de copii sau sub brad. In Italia, Marea Britanie si SUA cadourile sunt lasate in ciorapi, adesea agatati de semineu. In cele mai multe tari, cadourile pentru prieteni si familie pot fi lasate sub Pomul de Craciun. In Marea Britanie, acestea sunt adesea deschise in ziua de Craciun dimineata cu impreuna toata familia.

Obiceiul de a atarna ciorapi de semineu vine din povestea Sfantului Nicolae.

Cadourile sunt deschise in diferite zile in functie de fiecare tara. Primele cadouri deschise sunt cele din ajunul zilei de Sfantul Nicolae, in noaptea de 5 decembrie, cand copiii din Romania ca si cei din Olanda primesc cadourile. In ziua Sfantului Nicolae (6 decembrie), copiii din Belgia, Germania, Cehia si alte tari europene isi deschid o parte din cadouri.

Copiii din Marea Britanie, SUA si multe alte tari, cum ar fi Japonia, isi deschid cadourile in ziua de Craciun, 25 decembrie. Ultimele cadouri sunt deschise pe 6 ianuarie. Este vorba despre sarbatoarea cunoscuta sub numele de Epifanie, celebrata in principal in tari catolice, cum ar fi Spania si Mexic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *