Povestea fără sfârșit a spitalului modular de la Lețcani: Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi spune că sunt probleme la instalaţia de încălzire – Esential

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sf Parascheva” din Iaşi, medicul Carmen Dorobăţ, a declarat, duminică, că a depistat probleme cu instalaţia de încălzire a Spitalului Mobil de la Leţcani, unde în cazul în care temperaturile de afară vor scădea sub minus 7 grade Celsius ţevile ar putea să îngheţe, relatează Agerpres.

“În ceea ce priveşte instalaţia de încălzire, am înţeles de la o echipă tehnică care a fost aici la solicitarea DSP şi Instituţiei Prefectului, problema am înţeles că este la ţevile care asigură aprovizionarea cu apă. De exemplu, nu ar rezista la temperaturi de minus 7 grade. Partea de canalizare, în ceea ce priveşte îngheţul, va avea probleme. Aparatele care asigură încălzirea înăuntru nu vor funcţiona, ne-au spus experţii, la minus 7 grade. Aceste informaţii le-am primit în urma unei evaluări făcute împreună cu DSP în urmă cu ceva zile”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Conform acesteia, problemele au fost descoperite după ce temperaturile au început să scadă iar la Spitalul Mobil, care este secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase, au fost aduşi primii pacienţi.

“Problemele au apărut pe măsură ce noi am adus pacienţii şi cadrele medicale ne-au semnalat disfuncţionalităţi, din momentul în care persoanele au stat aici 24 de ore din 24. Aceste probleme le vezi atunci când te muţi în casă, atunci când vezi pas cu pas că pot apărea tot felul de dificultăţi. Noi am văzut asta în momentul în care cadrele medicale au venit aici pentru a lucra. Suntem contra cronometru din punct de vedere al factorului climatologic, pentru că nu ştim ce surprize ne asigură vremea şi vrem să facem spitalul funcţionabil pentru a nu avea probleme pe tot parcursul iernii. Ne bucurăm că am găsit deschidere la autorităţile locale”, a spus Carmen Dorobăţ.

Potrivit sursei citate, o altă problemă cu care se confruntă noua unitate medicală este cea a asigurării cu oxigen pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19 care sunt aduşi la terapie intensivă.

“După normele europene (spitalul – n.r.) trebuie să aibă o soluţie de rezervă. Am găsit această soluţie de rezervă, o staţie cu butelii de oxigen. Urmează ca în perioada următoare să fie amplasat un stocator de oxigen care va fi în măsură să aprovizioneze toate cele 48 de paturi de terapie intensivă. În momentul de faţă avem patru pacienţi la terapie intensivă”, a declarat Carmen Dorobăţ.

La rândul său, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, cel care a făcut achiziţia Spitalului Mobil de la Leţcani, susţine că unitatea medicală nu ar trebui să aibă probleme din punct de vedere tehnic în sezonul rece întrucât instalaţiile sunt îngropate la o adâncime de un metru.

“Sistemul de evacuare a apei, instalaţia de canalizare şi instalaţia de încălzire a apei sunt îngropate la o adâncime de un metru. Înainte de a se turna asfaltul s-au pus toate instalaţiile de canalizare, de apă şi pentru partea electrică. Acest spital are o instalaţie proprie de tratare a apei”, a declarat fostul preşedinte al CJ Iaşi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *