Prahova: Instanţa suspendă hotărârea Consiliului Judeţean privind desfiinţarea unei direcţii cu 59 de posturi – Esential

Tribunalul Prahova a suspendat, vineri, executarea unei hotărâri a Consiliului Judeţean (CJ) privind desfiinţarea unei direcţii din subordine care are 59 de posturi, decizii similare fiind pronunţate anterior de instanţă şi cu privire la alte hotărâri care vizează reorganizarea instituţiei, informează Agerpres.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii au admis o cerere a angajaţilor Direcţiei Judeţene de Protecţia Plantelor şi de Întreţinere a Drumurilor Judeţene Prahova şi au suspendat aplicarea hotărârii CJ privind desfiinţarea acestei direcţii până la pronunţarea instanţei de fond asupra subiectului.

Decizia pronunţată vineri poate fi atacată cu recurs.

În data de 27 ianuarie, CJ Prahova a adoptat două proiecte privind desfiinţarea unor direcţii şi externalizarea serviciilor aferente, preşedintele instituţiei, Iulian Dumitrescu, anunţând că prin acest demers vor fi realizate economii care vor fi folosite pentru investiţii.

Astfel, aleşii judeţeni au aprobat proiectele privind desfiinţarea, din data de 31 martie, a Direcţiei Judeţene de Pază şi a Direcţiei Judeţene de Protecţia Plantelor şi de Întreţinere a Drumurilor Judeţene Prahova, acestea având, conform datelor cuprinse în documentele aferente proiectelor, 159 de posturi, din care 24 funcţii publice şi 135 de natură contractuală şi, respectiv, 59 de posturi de natură contractuală.

“Motivul adoptării proiectului de hotărâre în cauză – în scopul gestionării eficiente a resurselor financiare limitate şi a reducerii cheltuielilor de personal, care în prezent presupune costuri ridicate, cât şi pentru îmbunătăţirea modalităţii de prestare a serviciului de pază pe criteriul eficienţei economice. (…) Acest demers determină o economie la bugetul judeţului pentru anii 2021-2024 în sumă de circa 46.272 mii lei, respectiv 11.568 mii lei anual”, se arată în proiectul referitor la desfiinţarea Direcţiei de Pază.

Preşedintele CJ, Iulian Dumitrescu, a anunţat că intenţia autorităţii este de a externaliza acest serviciu iar în caietul de sarcini va fi prevăzută cerinţa ca firma care va câştiga paza obiectivelor judeţene să preia integral agenţii care rămân fără loc de muncă prin desfiinţarea direcţiei în cauză.

Acelaşi scenariu de lucru ar urma să fie aplicat şi în cazul Direcţiei Judeţene de Protecţia Plantelor şi de Întreţinere a Drumurilor Judeţene Prahova, conform proiectului supus aprobării.

“Prin această externalizare se valorifică la un nivel superior capacitatea administrativă a judeţului Prahova, aşa cum este ea definită la litera o) a art. 5 din Codul administrativ. Acest demers determină o economie la bugetul judeţului pentru anii 2021-2024 în sumă de circa 30.416 mii lei, respectiv 7.604 mii lei anual”, menţionează sursa citată.

Iulian Dumitrescu a precizat că banii economisiţi prin desfiinţarea celor două direcţii vor fi folosiţi pentru investiţii.

Angajaţii celor două direcţii au cerut în instanţă suspendarea aplicării acestor hotărâri şi Tribunalul Prahova a admis ambele solicitări.

De asemenea, în urma demersurilor făcute de către angajaţii CJ, instanţa a suspendat anterior executarea altor două hotărâri adoptate de CJ, fiind vorba despre cea referitoare la reducerea aparatului propriu cu 101 posturi, adoptată în noiembrie 2020 şi cea privind reorganizarea aparatului de specialitate şi reducerea acestuia cu 96 de posturi, adoptată în data de 27 ianuarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *