Curtea Europeană a stabilit că respectiva cameră disciplinară pentru magistrați încalcă independența justiției, iar termenul limită pentru aplicarea hotărârii expiră la 16 august.
În cazul în care Varșovia nu s-ar conforma, riscă amenzi sau blocarea accesului la fondurile europene pentru dezvoltare.
“Vom dizolva Camera Diciplinară așa cum funcționează ea acum și, în acest fel, obiectul disputei va dispărea”, a declarat premierul Jaroslaw Kaczynski, liderul principalului partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS), într-un interviu citat de Reuters.
Kaczynski a mai susținut că reforma justiției, inclusiv o propunere privind modificarea prevederilor legate de această secție, era deja panificată.
În context, el a criticat decizia Curții Europene de Justiție.
“Nu recunosc acest tip de decizii care, în mod cert, merg dincolo de tratate și extind jurisdicția instanțelor UE”, a declarat premierul polonez.
Noile propuneri vor fi înaintate de guvern în septembrie, a mai precizat Kaczynski.
Polonia nu ar trebui să rămână în UE cu orice preț, a declarat ministrul polonez al Justiției Zbigniew Ziobro într-un interviu publicat vineri și citat de Reuters. Declarația vine în contextul în care independența justiției este unul dintre dosarele grele care a generat tensiuni cu Bruxellesul și a atras chiar sancțiuni pentru Varșovia. În acest context, ministrul a acuzat ”șantajul” practicat de UE la adresa Poloniei, pe tema reformelor din justiție.
Ziobro, liderul partidului conservator mai mic din coaliția guvernamentală de la Varșovia-Polonia Unită, este ”arhitectul” măsurilor judiciare are au dus la un conflict cu UE, blocul comunitar acuzând puterea din Polonia că subminează independența instanțelor.
Comisia Europeană a cerut Poloniei să implementeze decizia Curții privind desființarea camerei disciplinare pentru judecători. Ca urmare, joi, șeful Curții Supreme din Polonia a dispus suspendarea parțială a camerei. Reuters menționeză că actuala coaliție din Polonia, Dreapta Unită, este divizată atunci când vine vorba despre modul în care ar trebui să răspundă față de ultimatumul dat de CE.