Presa internațională despre alegerile din România: Iohannis va avea șansa să instaleze procurori șefi care spun că sunt angajați să combată corupția endemică – International

Dacă este reales, Iohannis va avea șansa să instaleze procurori șefi care spun că sunt angajați să combată corupția endemică, susținut de guvernul minoritar liberal al premierului Ludovic Orban, un aliat care a câștigat un vot parlamentar de încredere în această lună, scrie Euronews. Liberalul Klaus Iohannis ar fi condus în mare parte în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, consolidând ancorarea pro-europeană a României, potrivit Le Figaro.

EURONEWS: Iohannis, care s-a angajat să reînvie eforturile anticorupţie într-una dintre cele mai corupte națiuni ale Europei, se va confrunta cu Dăncilă în turul al doilea al cursei prezidențiale, pe 24 noiembrie. Președintele României nominalizează premierul, care are puteri executive, după ce a organizat consultări cu partidele politice. Președintele poate, de asemenea, să opteze împotriva legilor adoptate de Parlament, contestându-le la Curtea Constituțională sau trimiţându-le înapoi pentru a fi reexaminate.

România este monitorizată de Bruxelles pentru progresele privind reforma sistemului judiciar, din 2007. Dar o succesiune de guverne PSD a încercat în ultimii ani să inverseze unele reguli anticorupție, alăturându-se altor state ex-comuniste din Uniunea Europeană în a atrage critici asupra statului de drept. În luna mai, Liviu Dragnea, fostul lider PSD, a fost condamnat la trei ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de corupţie. În luna octombrie, Comisia Europeană a raportat că regresele în reformele judiciare și în lupta împotriva corupției au persistat. Iohannis, care a câștigat primul său mandat ca președinte în 2014, a respins o revizuire contestată a sistemului judiciar și încercarea de limitare a independenței magistraților. De asemenea, el a condus un referendum național în care o majoritate covârșitoare a românilor a declarat că vrea ca guvernul să nu poată modifica legislația prin ordonanţe de urgenţă şi a susţinut o interdicţie a acordării de amnistie şi graţiere pentru infracțiuni legate de corupţie.

Dacă este reales, Iohannis va avea șansa să instaleze procurori șefi care spun că sunt angajați să combată corupția endemică, susținut de guvernul minoritar liberal al premierului Ludovic Orban, un aliat care a câștigat un vot parlamentar de încredere în această lună. Observatorii au declarat că o victorie pentru Iohannis ar putea spori șansa Partidului Liberal de a forma un guvern de coaliție după alegerile generale care vor avea loc în 2020 și de a restabili încrederea investitorilor, erodată de câțiva ani de instabilitate politică și de largheţe fiscală. Țara are 18,2 milioane de alegători eligibili. Urnele s-au deschis duminică dimineața la ora 06:00 (05:00 CET) și s-au închis la ora locală 20:00 (ora 19.00 CET).

Reuters: Președintele României, Klaus Iohannis, a câștigat duminică primul tur al alegerilor prezidențiale și este probabil să se confrunte cu liderul social-democrat al opoziției și fostul premier Viorica Dăncilă în runda a doua din 24 noiembrie. Un exit poll realizat de IRES a arătat că Iohannis a obținut 38,7% din voturi, urmat de Dăncilă cu 22%. Șeful Uniunii Salvați România, Dan Barna, a obținut 16,1%. Un alt sondaj realizat de Curs-Avangarde l-a clasat pe Iohannis pe primul loc cu 39% și pe Dăncilă cu 22,5%. Datele Biroului electoral, care urmează să dezvăluie rezultatele oficiale parțiale începând de luni dimineață, au arătat o participare robustă de 48%, cu o prezență de 660.000 de votanți în diaspora, care nu a fost luată în considerare de sondajele la ieșirea de la urne.

Le Figaro: Liberalul Klaus Iohannis ar fi condus în mare parte în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, consolidând ancorarea pro-europeană a României și ar trebui să se confrunte în runda a doua a fostului premier social-democrat Viorica Dancila, potrivit celor două sondaje efectuate la ieșirea din urne.

știrea se actualizeaza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *