Președintele Comitetului Internațional Olimpic critică apelul Ucrainei de a boicota Jocurile

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Într-o scrisoare adresată Comitetului Național Olimpic al Ucrainei, trimisă la 31 ianuarie, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a criticat amenințarea Ucrainei de a boicota Jocurile, afirmând că aceasta ar încălca Carta Olimpică, potrivit Kyiv Independent.

Jocurile OlimpiceFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Recent, CIO a dat undă verde sportivilor ruși și bieloruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Consiliul executiv al CIO a convenit că „niciun sportiv nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului său”, dar că toți cei implicați vor concura ca „sportivi neutri”, presupunând că aceștia respectă pe deplin Carta Olimpică și nu au susținut activ războiul din Ucraina, a relatat The Guardian.

„Amenințarea cu boicotarea Jocurilor Olimpice (…) contravine fundamentelor Mișcării Olimpice și principiilor pe care le susținem”, potrivit scrisorii lui Bach, pe care jurnalistul german Hajo Seppelt a publicat-o pe Twitter la 9 februarie. „În această privință, CNO al Ucrainei nu se bucură cu siguranță de sprijinul sau de solidaritatea marii majorități a acționarilor Mișcării Olimpice”.

Bach a adăugat în scrisoarea sa către ministrul ucrainean al sporturilor, Vadym Guttsayt, că încercarea Ucrainei de a determina alte națiuni să boicoteze Jocurile este „extrem de regretabilă” și că „boicoturile anterioare nu și-au atins scopurile politice”.

Sportivii ucraineni, împreună cu inițiativa Global Athlete, au criticat decizia în declarația lor comună, afirmând că „CIO continuă să fie de partea greșită a istoriei”, înainte de a insista că „sponsorii, orașele gazdă și guvernele naționale trebuie să înceteze să mai tolereze plecăciunile CIO în fața Rusiei”.

Bach este contrazis de realitate: Un număr uriaș de țări ar putea boicota Jocurile Olimpice de la Paris din 2024

Ministrul polonez al Sportului și Turismului, Kamil Bortniczuk, a anunțat joi că un număr impresionant de țări ar putea boicota viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice, dacă li se va permite sportivilor ruși să concureze.

Declaraţia lui Bortniczuk vine după ce Polonia, Lituania, Estonia şi Letonia au respins planul Comitetului Internaţional Olimpic de a le permite ruşilor şi belaruşilor să concureze în 2024.

Recent, și Danemarca a anunțat că se opune.

Bortniczuk consideră că este posibilă formarea unei coaliţii de 40 de ţări, inclusiv Marea Britanie, SUA şi Canada, pentru a susţine blocarea planurilor CIO.

spot_imgspot_img