Prețul gigacaloriei în București s-a dublat. Firea anunță că ANRE a aprobat azi un tarif total de 980 de lei pe gigacalorie, față de 490 cât este în prezent – Esential

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi un tarif de 980 de lei pe gigacalorie pentru Termoenergetica, prețul de producţie şi transport fiind dublu față de cât este în prezent, respectiv 490 de lei/gigacalorie, a anunțat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea.

În prezent, preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 163 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție.

Gabriela Firea a spus că deși tariful gigacaloriei a crescut, subvenția ar rămâne aceeași.

“Astăzi, deci nu acum ceva timp, ANRE a aprobat tariful local Termoenergetica pentru producţie, transport, distribuţie a energiei termice. Acest tarif reprezintă tariful Elcen, care ţine de Ministerul Energiei, plus tariful Termoenergetica, ce ţine de Primărie, şi în continuare va fi aprobat de Consiliul General. Dar atenţie, că este foarte grav: tariful total ajunge la aproape 1.000 de lei pe gigacalorie, adică 980 de lei – ceea ce vă spun sunt lucruri aflate astăzi, lucruri foarte grave. Până acum era 490 de lei costul pe gigacalorie. Încă o dată: 980 de lei, crescut de la 490 de lei. Populaţia plătea 163 de lei. Azi, când vorbim, există subvenţia lăsată de pe timpul meu, deci doar 163 de lei”, a afirmat Gabriela Firea la Antena 3, potrivit Agerpres.

Ministrul Familiei a apreciat că noul preţ al gigacaloriei se va regăsi pe prima factură a bucureştenilor, dacă tariful va fi aprobat în această lună de Consiliul General al Primăriei Bucureşti.

“(Noul tarif aprobat, n.r.) va trece în Consiliul General, unde dumnealor au majoritate, noi nu putem să-i oprim, pentru că au majoritate. Dacă luna aceasta, la prima şedinţă ordinară, se votează tariful aprobat de ANRE, deci dublu faţă de suma care era, adică 980 de lei, aproape 1.000 de lei, inclusiv TVA, (noul tarif, n.r.) intră în vigoare la următoarea factură”, a menţionat Gabriela Firea.

ANRE a aprobat la finalul lunii octombrie doar tariful pentru producerea energiei termice, respectiv o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei. Dar prețul gigacaloriei este format în linii mari din două componente, prețul de producție (aprobat) și prețul de transport și distribuție, care, potrivit Gabrielei Firea, a fost aprobat marți de ANRE.

Citește și:De ce nu a fost stabilit până acum prețul gigacaloriei în București și care este motivul disputei dintre Nicușor Dan și consilierii generali / Bonus: scenarii cât crește factura la încălzire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *