Prețurile energiei: Infuzia de 200 de miliarde de euro a Germaniei îngrijorează Europa

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Anunțul făcut vineri de Germania privind un plan de 200 de miliarde de euro pentru a-și proteja economia de creșterea prețurilor la energie a stârnit îngrijorarea unora dintre partenerii săi europeni, care se tem de o concurență neloială dacă nu pot mobiliza astfel de sume, potrivit AFP.

Mario DraghiFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Prima reacție a venit de la Roma. „În fața amenințărilor comune ale timpului nostru, nu ne putem împărți în funcție de marja de manevră a bugetelor noastre naționale”, a declarat premierul italian Mario Draghi, într-o critică abia voalată la adresa anunțurilor Berlinului.

„Criza energetică necesită un răspuns european care (…) să evite denaturări periculoase și nejustificate ale pieței interne”, a continuat Draghi, cerând europenilor să „dea dovadă de unitate”.

În ciuda anilor de austeritate bugetară, Italia este împovărată de o datorie publică reprezentând 150% din produsul intern brut (PIB), față de 65% în Germania. Ea nu dispune de aceleași mijloace pentru a-și ajuta companiile.

„Comisia va fi vigilentă în ceea ce privește impactul acestei inițiative (a Berlinului) asupra condițiilor de concurență loială” în UE, a declarat comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, intervievat de AFP.

El a dat asigurări că va analiza planul german „în detaliu în zilele următoare”.

„De mai multe luni, încurajez statele membre să găsească toate mijloacele de care dispun pentru a-și sprijini industriile și întreprinderile. Cu toate acestea, țin foarte mult ca acest exercițiu să se desfășoare cu mare transparență, în consultare și cu o coerență europeană totală”, a spus el.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a respins ideea de a merge pe cont propriu. „Alte țări au pus în aplicare, de asemenea, pachete de măsuri pentru a ușura povara” asupra gospodăriilor și întreprinderilor lor, a declarat el vineri la postul de radio german Deutschlandfunk, citând Spania și Franța.

spot_imgspot_img