Prezidențiale Belarus: Aleksandr Lukașenko câștigă alegerile cu 79,7% din voturi (exit-poll oficial) – International

Preşedintele în exercițiu al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a obţinut 79,7% din voturi la alegerile prezidenţiale desfășurate duminică în această, în timp ce candidata surpriză a opoziției, Svetlana Tihanovskaia, ar fi obținut doar 6,8% din sufragii, potrivit unui sondaj oficial realizat la ieșirea de la urne, transmite AFP.

Deși cea mai mare parte a secțiilor de votare s-au închis la ora 20.00 (17.00 GMT), unele au fost autorizate să rămână deschise din cauza afluenţei alegătorilor.

„Sper ca votul să se termine de asemenea fără probleme” și în aceste locuri, a declarat la televiziunea publică preşedinta Comisiei Electorale, Lidia Ermoşina, menționând că urmează să anunțe primele rezultate parțiale la ora 02.00 (23.00 GMT).

Aleksandr Lukașenko conduce Belarus cu o mână de fier de mai bine de un sfert de secol şi este adesea numit ultimul dictator al Europei.

El s-a confruntat în aceste alegeri cu ascensiunea neașteptată a unei novice în politică, Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, care a atras mulțimi impresionante de susținători în cursul mitingurilor sale de campanie, făcând apel la belaruși să voteze în număr mare împotriva șefului statului, pentru a îngreuna frauda electorală.

Observatorii internaţionali au criticat în mod repetat alegerile din Belarus, considerând că nu respectă principiile democratice.

Aleksandr Lukașenko, în vârstă de 65 de ani, a tolerat puţin disidenţa în cei 26 de ani la putere în fosta republică sovietică de aproximativ 9,5 milioane de locuitori din Europa de Est, situată între Rusia şi statul membru UE Polonia.

El a candidat la acest scrutin prezidențial pentru al şaselea mandat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *