Primăria Sectorului 4 a transformat o parte din trotuarul de lângă stația de metrou Timpuri Noi în stradă și parcare

0

Primăria Sectorului 4 a transformat o parte din trotuarul de pe bd. Șincai în stradă și parcare. Este vorba despre porțiunea de lângă stația de metrou Timpuri Noi, unde instituția a amenajat și o parcare pe un spațiu verde. În orașele la care ne uităm cu admirație, trendul este să iei din carosabil pentru a amenaja spații pentru pietoni și bicicliști.

Parcare amenajata în locul trotuaruluiFoto: Hotnews

Trotuarul generos a fost îngustat foarte mult pentru amenajarea unei bretele de acces în parcarea proaspăt amenajată, dar și pentru alte câteva locuri de parcare. Pentru pietoni a mai rămas cam 1 m. FOTO înainte și după.

În urmă cu câteva săptămâni, copacii de pe un spațiu verde de lângă stația de metrou Timpuri Noi au fost tăiați, iar întreaga suprafață a fost asfaltată, pentru amenajarea unei parcări. Potrivit datelor transmise de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, municipalitatea nu a emis niciun aviz de defrișare, iar firma contractată de Primăria Sectorului 4 pentru lucrări a fost amendată cu 5.000 de lei pentru tăierea ilegală a copacilor.

Un consilier general a scris pe pagina de Facebook că terenul nici nu ar fi în administrarea Primăriei de Sector, nefiind nicio hotărâre de Consiliu General în acest sens. Mai mult, terenul face obiectul mai multor cereri de revendicare pe Legea 10, depuse la Primăria Capitalei.

  • ”În cadrul Direcției de Mediu – PMB nu au fost înregistrate solicitări de la persoane fizice sau juridice privind emiterea unui aviz de specialitate pentru vegetația situată pe spațiul verde de lângă metroul Timpuri Noi.
  • Astfel, Direcția de Mediu nu a emis aviz de specialitate pentru această locație. În data de 5 iulie 2022, polițiștii locali ai Direcției Control s-au autosesizat cu privire la faptul că în zona stației de metrou Timpuri Noi se efectuează lucrări de defrișare. În urma verificărilor efectuate, polițiștii locali au constatat că cinci arbori au fost defrișați fără aviz de mediu.
  • Conform art. 2 din H.C.G.M.B. 304/2009, pentru defrișarea ilegală a celor cinci copaci a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 5.000 de lei.
  • Amendă a fost aplicată unei societăți comerciale subcontractată de Primăria Sectorului 4”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Cum arăta spatiul verde înainte și cum arată acum

Consilierul general USR, Nicorel Nicorescu, a scris recent pe pagina de Facebook că lucrarea este o mare ilegalitate făcută de administrația Sectorului 4, deoarece terenul este revendicat de foștii proprietari fiind litigii în instanță.

  • ” Iată cum un primar PSD, domnul Daniel Băluță primarul sectorului 4, preia “cu japca” un teren privat, necadastrat pentru a-l betona integral și transforma într-o parcare cu plată.
  • Pentru Băluță se pare că NU există legi în România! Este vorba despre un teren verde (liber de construcții) aflat în aproprierea gurii de metrou Timpuri Noi.
  • Primăria sectorului 4 a solicitat informații despre teren la Primăria Generală, a aflat situația juridică a terenului și cu toate astea a dat ordin de amenajare/betonare.
  • Terenul este revendicat de foști proprietari în baza legii 10. Există procese pe rolul instanțelor”, a scris Nicorel Nicorescu pe pagina de Facebook.

Terenul nu a fost cadastrat și nici înregistrat oficial în patrimoniul municipiului București și nu există o hotărâre de Consiliu General care să cedeze Sectorului 4 administrarea terenului, mai spune consilierul general.

”Știm cu toții că Bucureștiul duce lipsă de parcări dar acest fapt nu justifică transformarea orașului într-un sat fără câini. Unde vom ajunge dacă însăși autoritatea, reprezentanții locali ai statului român nu respectă legea? Domnul primar va “justifica” acțiunea și prin nevoia unei igienizări a terenului desigur dar de aici până la a-l betona și încasa tarife ilegale pe un teren care nu îi aparține este cale lungă. Sper ca autoritățile să se sesizeze pentru rezolvarea acestei probleme. Colegii mei de la S4 se vor ocupa de sesizarea autorităților!”, a mai scris Nicorel Nicorescu pe pagina de Facebook.

Primăria Sectorului 4 a transformat mai multe spații verzi în parcări, în ultimii ani. Un astfel de exemplu este un spațiu verde de vizavi de Orășelul Copiilor, despre care HotNews.ro a scris aici.

Un alt exemplu este parcarea de lângă Palatul Copiilor. Primăria Sectorului 4 a primit spațiul verde pentru a amenaja un parc, dar pe câteva hectare a betonat și a construit o parcare. HotNews.ro a scris aici despre subiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *