Primele autobuzele electrice, din lotul de 100 cumpărat de Primăria Capitalei, au ajuns în România

0

Primele autobuzele electrice, din lotul de 100 cumpărat de Primăria Capitalei, au ajuns în România, în portul Constața, a anunțat viceprimarul Stelian bujduceanu, pe pagina de Facebook. Autobuzele sunt cumpărate de la firma BMC TRUCK & BUS din România, iar valoarea contractului este de 290.000.000 lei, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice.

Autobuze electrice BMC pentru BucureștiFoto: Stelian Bujduveanu/Facebook

„Primele 51 de autobuze electrice BMC au ajuns în România! Am depus toate eforturile pentru ca bucureștenii să poată circula cu autobuzele electrice până la sfârșitul acestui an și astăzi avem rezultatele: vehiculele au fost livrate cu aproximativ 4 luni mai devreme față de termenul prevăzut în contract. Autobuzele se află în prezent în Portul Constanța și vor pleca spre București. Acesta este primul lot din cele 100 de autobuze electrice pe care Primăria Capitalei le-a achiziționat. Celelalte 49 de autobuze electrice vor sosi în luna noiembrie, iar până pe 2 Decembrie vor fi livrate, treptat, și 100 de stații de încărcare”, a scris Bujduveanu pe pagina de Facebook.

Firma BMC TRUCK & BUS este din Ciorogârla, România, însă autobuzele sunt produse în China de ZTE Smart Auto, cu componente importate în mare parte din Europa, a declarat directorul executiv al BMC Trucks & Bus SRL, Silvia Colacea, pentru Spotmedia.ro.

Primăria Capitalei a organizat, începând din 2019, 4 licitații pentru achiziția celor 100 de autobuze electrice, primele trei fiind anulate.

La a patra licitație, lansată în iulie 2022, 6 firme au depus oferte: BMC Truck & Bus, Solaris Bus&Coach, Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret, Mercedes- Benz Trucks & Buses Romania, New Kopel Car Import și Otokar Europe.

În decembrie anul trecut, municipalitatea a anunțat că oferta câștigătoare este cea depusă de firma turcească – Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret, însă nu trecuse perioada de contestații.

Dar BMC Trucks & Bus SRL a contestat rezultatul și a câștigat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. În iunie 2023, Primăria Capitalei a comunicat în sistemul electronic de achiziții publice că firma BMC Trucks & Bus SRL a câștigat licitația, valoarea contractului fiind de 290.000.000 lei.

„Ce ne-au spus ei este că vor să livreze până la sfârşitul anului toate cele 100 de autobuze electrice. E uşor de înţeles, pentru că există o finanţare europeană pentru ele. Dacă le livrează până la sfârşitul lui 2023, putem să le plătim toţi banii în 2023, ceea ce toată lumea îşi doreşte. Dacă nu le livrează în 2023, trebuie să le punem pe Programul Operaţional Regional următor. Până se face ghidul, până se fac aplicaţiile, poate să mai întârzie şase-nouă luni până când putem să plătim. Şi, atunci, ei vor să le livreze pe toate 100 până la sfârşitul acestui an”, declara primarul general, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă, în august.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *