Primele semne ale bolii Parkinson: cum le recunoști

spot_img
spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Boala Parkinson este o afecțiune neurologică ce se estimează că ar afecta peste 10 milioane de persoane la nivel global și a cărei prevalență este în rapidă creștere.[2][3] De obicei, simptomele sale apar și se agravează treptat. La început, pot fi cu ușurință atribuite altor cauze, ceea ce poate îngreuna diagnosticarea la timp a bolii. Continua să citești pentru a afla care sunt simptomele timpurii ale bolii Parkinson și cum le recunoști. 

Ce este boala Parkinson 

Boala Parkinson este o boală ce afectează sistemul nervos central, diagnosticată cel mai adesea în rândul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, dar care poate debuta și mai devreme. Ea apare atunci când celulele nervoase din creier care produc dopamină, un neurotransmițător cu rol important în organism, inclusiv în controlul funcției motorii, încep să moară. Cauza sa exactă nu este cunoscută, dar se crede că ar fi vorba de o combinație de factori genetici și factori de mediu.[3]  

Simptome timpurii ale bolii Parkinson

Primele manifestări ale acestei afecțiuni sunt destul de subtile și pot fi dificil de recunoscut. Totuși, cunoașterea acestora este importantă și o etapă esențială a procesului de a afla mai multe despre boala Parkinson.

Unul dintre cele mai comune și, de multe ori, primul care apare este tremorul sau tremuratul ușor a mâinilor, degetelor sau bărbiei. Acest simptom poate avea și alte cauze, inclusiv efortul fizic intens, stresul, traumatismele fizice sau chiar anumite medicamente. În cazul bolii Parkinson, tremorul apare în principal când persoana afectată este relaxată sau se odihnește. De asemenea, cel puțin în primele faze ale bolii, va afecta doar o parte a corpului.

Modificarea scrisului de mână este un alt potențial semn de alarmă. Scrisul mic, înghesuit, este caracteristic acestei afecțiuni și se numără adesea printre primele simptome care apar. În același timp, trebuie să ții cont de faptul că este firesc ca scrisul tău se schimbe pe măsură ce înaintezi în vârstă. Pierderea mirosului se numără și ea printre semnele timpurii ale bolii Parkinson și încă unul care poate apărea cu ani sau chiar decenii înainte de stabilirea unui diagnostic. Ca și în cazul scrisului, poate avea și alte cauze.

Ai mai putea observa o oarecare rigiditate musculară, în special în zona șoldurilor și a umerilor, care poate că dispare când te miști. Aceeași rigiditate se poate manifesta și ca o scădere a expresivității feței tale (hipomimie). Îți va fi mai dificil să zâmbești, să ridici din sprâncene și, în general, să-ți folosești trăsăturile pentru a-ți exprima emoțiile. Pe lângă mers și expresia facială, pot apărea modificări și în ceea ce privește vocea ta, adică claritatea și volumul acesteia. Cei din jur ar putea remarca, de exemplu, că ai vocea mai răgușită sau că ai început să vorbești mai încet. 

Ai un somn agitat și ți s-a spus că faci mișcări bruște în timp ce dormi? Acesta este considerat un alt simptom al bolii Parkinson și poate apărea înaintea problemelor cu mersul sau a stabilirii unui diagnostic. De fapt, peste 75% dintre persoanele diagnosticate cu Parkinson se plâng de probleme cu somnul. Alte semne timpurii asociate cu această afecțiune sunt constipația, amețeala și leșinul, precum și tendința de a sta cocoșat.[1] 

Oricare dintre simptomele menționate în rândurile de mai sus pot avea și alte cauze. Prezența unuia dintre acestea nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare. Totuși, în cazul în care se observă mai multe, este indicat să consulți un medic. Deși boala Parkinson nu se poate vindeca, există soluții pentru ameliorarea simptomelor sale și îmbunătățirea calității vieții persoanei afectate. Foarte important este, de asemenea, sprijinul celor apropiați, în special atunci când boala începe să se agraveze. 

Bibliografie: 

  1. „10 Early Signs”,Parkinson’s Foundation, 2022, www.parkinson.org/understanding-parkinsons/10-early-signs. Accessed 9 Mar. 2023.
  2. „What Is Parkinson’s?”, American Parkinson Disease Association, 2022, www.apdaparkinson.org/what-is-parkinsons/. Accessed 9 Mar. 2023.
  3. „Parkinson Disease”, World Health Organization, 2022, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/parkinson-disease. Accessed 9 Mar. 2023.
spot_imgspot_img