Prințul moștenitor saudit ar fi reușit să aibă acces de la distanța la conținutul telefonului lui Jeff Bezos. șef al Amazon și patron al Washington Post – IT

Telefonul lui Jeff Bezos ar fi fost ”piratat” de la distanță după ce în 2018 miliardarul a primit un mesaj malware pe Whatsapp de la prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, arată o investigație citată de The Guardian. Bin Salman este acuzat că ar fi ordonat omorârea jurnalistului Jamal Khashoggi care scria la Washington Post, cotidianul la care Bezos este patron. Arabia Saudită a negat vehement acuzațiile legate de incidentul cu telefonul.

Bezos și bin Salman ar fi avut și în trecut discuții pe WhatsApp, însă pe 1 mai 2018, miliardarul american ar fi primit de pe contul prințului saudit un mesaj malware care, ajuns pe telefon, a trimis în doar câteva ore către saudiți cantități importante de date de pe telefonul șefului Amazon. Cei doi ar fi făcut schimb de numere de telefon în timpul unui dineu organizat în 2018 la Los Angeles. Incidentul s-a produs cu patru luni înainte de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Bezos a cerut o anchetă internă care ar fi dus la concluziile de acum.

Dezvăluirile pun Arabia Saudită în dificultate, mai ales că tabloidul american National Enquirer obținuse date personale de pe telefonul lui Bezos, chiar și mesaje intime și marea întrebare era pe ce cale fuseseră obținute.

Mulți s-au arătat uluiți de faptul că Bezos a putut fi țintit printr-un astfel de atac, dar și că discuta pe WhatsApp direct cu prințul saudit, și el unul dintre cei mai bogați oameni din lume, dar și printre cei mai controversați.

Un expert în probleme din Orientul Mijlociu, citat de Guardian, spune că incidentul arată cât de departe sunt deciși saudiții să meargă pentru a-l apăra și promova pe bin Salman și că probabil saudiții credeau că pot influența conținutul din Washington Post dacă îl ”au la mână” pe Bezos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *