Problemă la alegeri: Cum se va face identificarea alegătorilor – cu mască sau fără mască / Ce spune Orban – Esential

Una dintre principalele probleme pentru alegerile locale din 27 septembrie este cum va fi făcută identificarea alegătorilor – cu sau fără masca de protecție pe față, a declarat duminică seară premierul Ludovic Orban. “Încă ne gândim cum soluţionăm această problemă”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban a explicat, la B1 TV, că în prezent România se află sub incidenţa Hotărârii de Guvern care a reglementat prelungirea stării de alertă din 16 august pentru o lună, iar din 15 septembrie va fi prelungită starea de alertă, Hotărârea de Guvern în acest sens urmând a constitui baza pentru ordinul comun al mai multor miniştri care va reglementa desfăşurarea alegerilor locale.

Orban a precizat că se ia în calcul organizarea secţiilor de votare “în sedii mai spaţioase”, dând ca exemplu organizarea unor secţii de votare nu în şcoli, ci în săli de sport. Premierul susţine că se vor stabili şi spaţii de aşteptare afară, cu păstrarea distanţei fizice, dar se va încerca fluidizarea procesului electoral.

“Eu cred că dacă toţi candidaţii respectă aceste reguli, eu cred că mai degrabă va avea un efect benefic. (…) Dacă ei sunt responsabili, dacă ei respectă regulile, la rândul lor ei or să fie un exemplu pentru susţinătorii lor şi cred că poate să crească inclusiv gradul de conformare a oamenilor la regulile de protecţie dacă îşi văd toţi candidaţii respectând aceste reguli. (…) Din punctul meu de vedere, dacă se respectă aceste reguli, riscul de transmitere a virusului în cursul campaniei şi în cursul procesului electoral este foarte mic”, a susținut Orban, citat de News.ro.

În ceea ce priveşte identificarea alegătorilor, şeful Executivului spune că nu s-a stabilit dacă aceasta se va face cu sau fără masca pe față: ”Este principala problemă în ceea ce priveşte… Încă ne gândim cum soluţionăm această problemă (identificarea alegătorilor – n.r.)”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *