Procesul lui Donald Trump. Un martor important al acuzării va fi audiat marți

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Procesul presupusei plăți ilegale făcute de Donald Trump către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, pentru cumpărarea tăcerii acesteia în timpul campaniei prezidențiale din 2016, se reia marți, cu audierea unui martor-cheie: David Pecker, fost CEO al companiei care editează tabloidul National Enquirer, personaj care l-ar fi ajutat pe fostul președinte, potrivit procurorilor, citați de Reuters și AFP.

Donald Trump Foto: Angela Weiss / AP / Profimedia

Procurorii l-au acuzat luni pe Donald Trump că a instrumentat un „complot” pentru a „truca” alegerile prezidențiale din 2016, cumpărând tăcerea fostei vedete Stormy Daniels, în legătură cu o relație sexuală pe care ar fi avut-o cu aceasta.

Trump „a orchestrat o conspirație infracțională pentru a frauda alegerile prezidențiale din 2016” și apoi „a mințit în documente contabile, de nenumărate ori” pentru a „acoperi acest lucru”, a acuzat unul dintre procurorii din Manhattan, Matthew Colangelo, sub ochii miliardarului republican și ai celor 12 jurați care vor decide soarta sa judiciară.

Donald Trump este judecat pentru 34 de falsificări de documente contabile ale companiei sale, Trump Organization. „Este vorba de fraudă electorală, pur și simplu”, a afirmat procurorul.

Potrivit acuzării, aceste falsificări au permis ascunderea, sub pretextul unor „taxe juridice”, a plății făcute de fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen către fosta actriță Stormy Daniels, chiar înainte de alegerile din 2016 care l-au trimis pe miliardarul republican la Casa Albă.

Banii fuseseră folosiți pentru a cumpăra tăcerea actriței în legătură cu o relație sexuală avută cu zece ani înainte cu miliardarul republican, pe vremea când acesta era căsătorit cu soția sa Melania. Donald Trump a negat întotdeauna orice relație cu Stormy Daniels.

Calificând acuzațiile drept „bucăți de hârtie, nimic altceva”, avocatul lui Trump a dat asigurări că „președintele nu a avut nimic de-a face cu aceste 34 de hârtii, în afară de faptul că le-a semnat în timp ce se afla la Casa Albă, în timp ce conducea țara”: „Asta nu este o infracțiune”.

În vreme ce falsificarea documentelor comerciale reprezintă un delict minor, fapta ar putea fi pedepsită cu până la patru ani de închisoare dacă procurorii vor dovedi că ea a fost făcută pentru a ascunde sau pentru a continua o altă infracțiune.

Procurorii spun că aceste infracțiuni includ presupuse încălcări ale legislației electorale și ale legislației fiscale.

Oamenii legii consideră că plata făcută de Cohen a fost echivalentul unei contribuții de campanie și că a depășit, în mod evident, plafonul de 2.700 de dolari stabilit pentru contribuțiile individuale.

În plus, legea statului New York consideră că promovarea unei candidaturi prin „mijloace ilegale” este o infracțiune.

Procurorii susțin că plata pentru Daniels a făcut parte dintr-o schemă mai amplă de mușamalizare pusă la cale de Trump, Cohen și David Pecker – fostul director executiv al companiei American Media – pentru a plăti persoane ce dețineau informații potențial dăunătoare despre Trump, înainte de alegerile din noiembrie 2016.

American Media, care publică tabloidul National Enquirer, a recunoscut în 2018, ca parte a unui acord pentru a evita urmărirea penală, că a plătit 150.000 de dolari fostei vedete Playboy Karen McDougal pentru drepturile asupra poveștii acesteia despre o aventură de câteva luni cu Trump în 2006 și 2007.

American Media a declarat că a colaborat cu campania lui Trump și că nu a publicat niciodată povestea.

Tabloidul a mai ajuns la o înțelegere similară pentru a plăti 30.000 de dolari unui portar care căuta să vândă o altă poveste ce susținea că Trump ar fi fost tatăl unui copil în afara căsătoriei, o poveste care s-a dovedit a fi falsă, potrivit procurorilor.

Trump a declarat că plățile au fost personale și nu au încălcat legea electorală. De asemenea, el a negat și relația cu McDougal.

spot_imgspot_img