Dupa cum se poate in magazinul online pyro-technic.ro, gama de produse pirotehnice este grozava. Astazi poate fi amenajat nu numai pe strada, ci si in interior.
Iar daca te hotarasti sa organizezi o petrecere pentru tine sau pe cei dragi, pastreaza masurile de siguranta si urmeaza instructiunile. Dar, mai bine sa nu experimentezi singur, ci sa consulti un profesionist in produse pirotehnice.
In toate cazurile, omenirea a acordat focului o mare importanta. Acest lucru nu este surprinzator, deoarece focul a fost initial singurul mijloc de incalzire si gatit. Mai tarziu, modurile de folosire a focului au inceput sa se extinda constant. Acesta a fost folosit ca mijloc de comunicare, ritualuri si pentru ritualurile preotilor.
De o importanta deosebita, focul dobandit odata cu aparitia credintelor si religiilor – este aprins in altare, iar cu ajutorul lui, sunt marcate cele mai semnificative evenimente, atat festive, cat si tragice, precum inmormantarea.
In multe culturi, la foc au fost adaugate substante speciale care provoaca scantei sau o culoare speciala a flacarii – acestea sunt elementele care au devenit prototipul pirotehnicii moderne.
Slavii antici aprindeau focuri in timpul ritualurilor pagane, mai ales daca erau dedicate lui Perun, aruncand tunetele sau soarele, care este venerat si considerat focul darului sau pentru oameni. Indienii antici foloseau focul si pentru a impodobi sarbatorile si chiar stiau sa organizeze un fel de foc de artificii modern – aprinderea luminilor.
Focul grecesc – o devarata descoperire pirotehnica
In 668, Kalinik Heliopolski a inventat „focul grecesc”, care a devenit o adevarata descoperire in arta pirotehnicii. Desi nu a fost folosit initial pentru divertisment pasnic – „focul grecesc” a fost folosit pe scara larga in operatiunile militare si erau arme vechi de aproximativ patru sute de ani ale grecilor.
Un astfel de incendiu este impartit in doua subspecii: una, in proprietatile sale semana cu praful de pusca, iar a doua subspecie a crescut inflamabilitatea, care a fost folosita pentru a aprinde soldatii inamici si in timp de pace pentru artificii.
Chinezii au inventat, poate cel mai simplu dispozitiv pirotehnic: tulpinile unui bambus tanar au fost aruncate in foc, unde au explodat. Calugarii taoisti, pe de alta parte, au gasit o compozitie pirotehnica destul de complexa – un amestec de nitrat, carbune si sulf.
Acest amestec ardea cu lumini stralucitoare, vesele si inspaimantatoare in acelasi timp. Apoi, acest amestec s-a limitat la tulpinile de bambus tanar mentionate anterior – si de aici, a fost putin pana la primele artificii adevarate.
Iar in secolul XIV – XV, italienii au adus arta artificiilor si au invatat sa faca adevarate spectacole pirotehnice cu figuri aprinse si iluminare puternica. Acestia au fost cei care au facut focurile de artificii cu adevarat spectaculoase. Produsele pirotehnice fac ca o petrecere sa devina stralucitoare si memorabila si o alta varietate de produse pirotehnice doar o imaginatie uimitoare.