Profitul OMV Petrom a urcat cu 260%/ Compania crede că nu i se va aplica taxa de solidaritate și așteaptă să vadă dacă vor fi modificări în Parlament

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

OMV Petrom a obținut un profit net de 10,3 miliarde lei, anul trecut, în creștere cu 260%. În raportul publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), compania precizează că se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate introdusă de Guvern (OUG 186/2022).

Pret benzina PetromFoto: Hotnews

„În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, se asteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extractia țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, se arată în document.

Conform sursei citate, în 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redevențelor, taxelor suplimentare și a altor contributii specifice industriei cu aproximativ 7,3 mld lei, pe lângă impozitul pe profit de 2,2 mld. lei.

În total, spune compania, taxele specifice industriei au crescut de circa 4 ori comparativ cu 2021.

Compania menționează că ordonanța urmează să fie supusa procesului de aprobare în Parlament, ca atare poate fi obiectul unor modificări.

Astfel, interventii noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom.

Pentru că autoritățile nu au știut cum să aplice Ordonanța sau dacă OMV trebuie să plătească taxa, Ministerul Finanțelor a cerut lămuriri de la Comisia Europeană.

Executivul european a spus pragul de 75% din cifra de afaceri din ariile supuse taxării (extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului) nu poate fi redus.

spot_imgspot_img