Protest împotriva ordonanței privind testarea antidrog, azi în Piața Victoriei. Guvernul spune că„ține cont de observațiile societății civile”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Protest împotriva ordonanței privind testarea antidrog, azi în Piața Victoriei. Guvernul spune că„ține cont de observațiile societății civile”

Banner împotriva ordonanței de urgență 84 ridicat de către Declic în Piața Victoriei din București, 11 iulie 2024. Inquam Photos / George Călin

Declic organizează joi, 11 iulie, un protest împotriva OUG 84, legea care îi lasă fără permis pe șoferii care refuză testarea antidrog în trafic. Ca răspuns la reacțiile societății privind noile reglementări, Marcel Ciolacu a anunțat, înainte de protestul de joi seară, că ordonanța va fi modificată.

Declic a anunțat un protest joi în față Guvernului împotriva ordonanței care lasă fără permis șoferii care refuză testarea antidrog cu aparatele poliției și cer analizele de sânge la INML, până la sosirea rezultatelor. Legea se aplică atât bicicliştilor, cât şi trotinetiştilor.

ONG-ul a lansat și o petiție publică, semnată, la acest moment, de peste 188.000 de persoane. Ordonanța de Urgență a apărut în Monitorul Oficial pe 29 iunie.

Comunitatea Declic îi cere, prin protestul de joi, lui Marcel Ciolacu să elimine prevederile ordonanței și să stabilească un termen rezonabil pentru obținerea rezultatelor analizelor de sânge de la Institutul de Medicină Legală, potrivit organizației.

Reprezentanții Declic, Vlad Zaha (criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor), Gabriel Gorun (medic legist) și Eugen Hriscu (medic psihiatru, specialist în prevenirea și tratarea dependențelor) vor merge joi la ora 14:00 la Palatul Victoria pentru a discuta cu reprezentanții Guvernului și ai Ministerului Afacerilor Interne, pe tema OUG 84.

Ciolacu a anunțat modificarea ordonanței, înainte de protest

Marcel Ciolacu a anunțat joi, cu câteva ore înainte de protest, că va modifica prevederile OUG 84, după ce i-a cerut lui Cătălin Predoiu „să ţină cont de observaţiile societăţii civile, pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Astfel, șoferii care nu vor primi în termen de trei zile rezultatul după testarea antidrog în laboratoarele de medicină legală vor putea primi înapoi carnetele întrucât nu trebuie să sufere ei dacă „statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil”, a anunțat Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern de joi.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă luni, 8 iulie, că va avea discuții cu miniștrii pe tema ordonanței privind testarea antidrog în trafic, iar miercuri, 10 iulie, a declarat că este treaba ministerelor de Interne şi de Justiţie să găsească o soluţie privind eventualele permise ridicate.

O reacție la declarațiile publice din ultimele zile ale premierului a avut și Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei Declic, care a spus: „Guvernul anunță pe surse că ar renunța la prevederile care încalcă drepturile fundamentale ale șoferilor. Nu am văzut însă niciun document în acest sens, nici măcar un draft de modificare a OUG 84. Așa că vom continua acțiunea de protest până când vom vedea publicate în Monitorul Oficial modificările cerute de cetățeni”.

Poliția Română a anunțat care sunt medicamentele cu risc pentru șoferi

Poliția Română a anunțat că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan. Aceste substanţe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, reţinerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal.

Medicii legişti au precizat că există însă „numeroase substanţe” care nu sunt incluse pe lista de substanţe interzise, dar care pot da reacţii fals pozitive.

Astfel, există reacţii fals pozitive la:

– amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
– cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
– barbiturice: antiinflamatorii;
– opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.

spot_imgspot_img