Provocare sau discriminare? Pe 26 august doar maghiarii au acces la Valea Uzului

Pe 26 August, niște politicieni maghiari organizează un eveniment unde au fost invitați etnici maghiari la Cimitirul de la Valea Uzului. Nu știm exact ce vor face ei acolo pentru că nu avem nicio descriere. Tot ce am primit de la președintele Consiliului Județean Harghita este:

AUGUST 26 În data de 26 august 1944 armata sovietică a spart linia de front de la Valea Uzului: după ce România a trecut de partea Aliaților, a demarat atacul liniei de apărare maghiară. Dat fiind faptul că se afla în prima linie, prima înfrângere a suferit-o unitatea de grăniceri secui formată din băieți de 17 și 18 ani. Au murit atunci mulți oameni. De atunci, mulțumită sprijinului diverselor persoane și instituții, în Valea Uzului s-a construit un cimitir militar. De 25 de ani, în fiecare an de adunăm să comemorăm tinerii curajoși care și-au pierdut aici viața, ne rugăm pentru ei la capela din cimitir. Același lucru îl vom face și în acest an. De ce s-a alăturat Consiliul Județean Harghita organizării evenimentelor din data de 26 august? Nu este prima ediție la care consiliului județean este coorganizator și în anii precedenți instituția s-a alăturat activităților de organizare a comemorării. Dat fiind faptul că este vorba despre un eveniment important, dorim să ajutăm cu ceea ce ne stă în putință. Trebuie să ne îngrijoreze faptul că evenimentele din data de 6 iunie s-ar putea repeta? Împreună cu reprezentanții Inspectoratului județean de jandarmi Harghita a avut loc o vizită pe teren, acesta asigurându-ne că evenimentele care au avut loc în iunie nu se vor repeta. Am primit autorizație de primăria Dărmănești, nu se vor organiza alte evenimente la cimitirul militar de la Valea Uzului în data de 26 august. Nimeni nu trebuie să se teamă de nimic, luni de la ora 15,00 la Valea Uzului va avea loc un eveniment pașnic, de comemorare a eroilor.

Din păcate pentru un astfel de eveniment președintele CJ Harghita, Borboly a spus că la manifestarea din 26 august: ”Am luat măsuri speciale pentru a împiedica repetarea incidentelor din Valea Uzului. Printre altele se va bloca accesul în vale pe DJ dinspre Dărmănești. Urmează să participe mai ales cei din județele din secuime, dar sunt așteptați și delegații ale localităților/județelor înfrățite din Ungaria.

Nu știm cum vine asta cu blocatul drumului pe care ar avea acces românii care vor sa vină la acest cimitir, dar suna a provocare și discriminare etnică. Să permiți accesul la un eveniment comemorativ doar celor care vin dintr-o anumită direcție ”etnică” este cel puțin de natură să îngrijoreze, numai că nu prea are pe cine. Autoritățile române se pare că au nevoie de voturile UDMR, ceea ce le face să nu vadă motive de îngrijorare pentru ce se întâmplă la valea Uzului.

Iosub Robert

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *