Putin nu comentează decizia Germaniei privind livrarea de tancuri. Preşedintele Rusiei afirmă că va dura până la restabilirea suveranităţii Europei

Vladimir Putin s-a întâlnit miercuri cu studenţi ai Universităţii din Moscova, dar a evitat să se refere direct la decizia Germaniei de a furniza Ucrainei tancuri Leopard şi de a autoriza livrarea unor vehicule blindate de acest tip de către alte naţiuni europene. Decizia Germaniei a fost criticată vehement de Ministerul rus de Externe şi de Ambasada Rusiei în Berlin.

În schimb, în dialogul cu un student, Putin a evocat “importanţa acţiunilor de apărare a cetăţenilor ruşi şi a Rusiei”. Referindu-se la actualele tensiuni internaţionale, Putin a afirmat, potrivit agenţiei Reuters, că, “vorbind în mod strict”, Germania rămâne sub ocupaţie militară, o referire la trupele aliate staţionate în statul membru NATO.

“Mult din ceea ce se întâmplă acum are rădăcini adânci. Suveranitatea Europei va fi restabilită, dar se pare că va dura ceva timp”, a afirmat Putin.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a confirmat miercuri decizia de a furniza Ucrainei tancuri Leopard, dar a reafirmat că, deşi va continua să ofere asistenţă militară Ucrainei, nu vrea ajungerea la un război între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică. “Am luat toate deciziile prin cooperare strânsă cu aliaţii noştri. Vom continua în acelaşi mod. Germania va continua să ofere sprijin Ucrainei, dar va încerca să evite o escaladare spre un conflict militar între Rusia şi NATO”, a subliniat Olaf Scholz.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a transmis cancelarului Olaf Scholz că este recunoscător pentru decizia Germaniei de a livra tancuri Leopard şi de a autoriza furnizarea de vehicule blindate de către naţiuni europene. “Sunt principalele tancuri germane, a fost extinsă susţinerea în materie de apărare şi misiunile de instruire, a fost autorizată furnizarea de arme similare de către parteneri. Tocmai am aflat într-o conversaţie cu Olaf Scholz despre aceste decizii importante, care intervin în momentul potrivit. Îi sunt recunoscător în mod sincer cancelarului şi tuturor prietenilor din Germania”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Potrivit unor surse citate de publicaţia Der Spiegel, Germania şi alte naţiuni europene analizează posibilitatea de a furniza în total Ucrainei două batalioane de tancuri Leopard 2, adică în total 80 de vehicule blindate. Germania va furniza cel puţin 14 tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte state europene. Statele Unite ar urma să furnizeze încă 40 de tancuri, inclusiv de tip M1 Abrams, potrivit aranjamentului cu Germania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *