Qatargate. Contabila fostului eurodeputat Panzeri, arestată în Italia

0

Consultantul fiscal al fostului deputat european Pier Antonio Panzeri, aflat în centrul unui scandal de corupție legat de Qatar, a fost arestat în Italia, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă care cunoaște evoluția anchetei.

carabinieriFoto: Fucarini/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Cel mai mare scandal care a zguduit politica UE în ultimele decenii se bazează pe suspiciunile că Qatar și Maroc au mituit politicieni, asistenți parlamentari și ONG-uri pentru a influența deciziile UE.

Qatarul a reiterat că nu a avut nicio implicare în scandalul de corupție din UE. Marocul s-a plâns de „hărțuire judiciară” după anchetă.

Monica Rossana Bellini, care lucra pentru fostul parlamentar de centru-stânga Pier Antonio Panzeri, a fost arestată de poliția fiscală Guardia di Finanza din Milano, în baza unui mandat european de arestare emis de Belgia.

Contabila este suspectată că a înființat firme pentru spălarea banilor proveniți din acte de corupție.

Miercuri, un judecător de la Curtea de Apel din Milano a decis ca Bellini să stea în arest la domiciliu, a declarat o sursă judiciară.

Spre sfârșitul lunii va avea loc o audiere la curtea de apel pentru a decide dacă o predă autorităților belgiene.

Panzeri, care a fost arestat la Bruxelles în decembrie și acuzat, alături de alte trei persoane, inclusiv de parlamentarul elen al UE Eva Kaili, a acceptat să coopereze cu anchetatorii în schimbul unei pedepse reduse, a declarat marți un procuror belgian.

Pedeapsa sa va include un an de închisoare și patru ani de închisoare cu suspendare, o amendă și confiscarea tuturor bunurilor dobândite, estimate la 1 milion de euro, a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului, Eric Van Duyse, pentru Reuters.

Panzeri a fost membru al Parlamentului European în perioada 2004-2019. După aceea el a înființat un ONG cu sediul la Bruxelles numit Fight Impunity, care este acuzat că a preluat plățile ilegale de la Qatar și Maroc.

Luna trecută, autoritățile italiene au pus în arest la domiciliu alți membri ai familiei Panzeri, căutați de autoritățile belgiene, și anume soția sa Maria Dolores Colleoni și fiica Silvia.

Luni, un tribunal a aprobat extrădarea Silviei Panzeri în Belgia, în timp ce Colleoni a făcut recurs împotriva transferului ei la Bruxelles în fața celei mai înalte instanțe din Italia, care urmează să se pronunțe pe 31 ianuarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *