Raed Arafat, anunţul care ne poate salva viaţa! Cum trebuie să reacţioneze românii surprinşi de furtună – Capital

România se află sub imperiul ploilor şi al furtunilor în această perioadă, fie că au fost provocate de ciclonul venit din Marea Neagră sau, mai recent, de frontul atmosferic care a făcut ravagii în Cehia, prin tornada de joi.

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis un Cod portocaliu de furtuni pentru aproape întreaga Românie, iar zilele trecute au fost chiar cazuri de Coduri roşii similare.

Ce trebuie să facă românii prinşi afară de vijelie?

Cum trebuie însă să procedeze românii prinşi în aer liber de asemenea evenimente periculoase, dar şi cei care sunt acasă? Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a explicat clar toate proceduri, într-o intervenţie la Digi24.

„Când se primește o avertizare sau când vezi că începe o vijelie trebuie să te protejezi. Asta înseamnă să intri într-o scară de bloc, într-un magazin, te protejezi undeva mai ferit, să nu cadă un obiect instabil din cauza vântului.

Am văzut și un arbore sau o parte dintr-un pom care să cadă și să lovească persoana sau chiar să ducă la deces”, a spus, sâmbătă, Raed Arafat.

Toate echipamentele electrice din case trebuie oprite

„Dacă ești în casă, nu ieși, așteaptă. Dacă ai echipamente electrice pornite, să le oprești pe durata vijeliei. Bineînțeles, ieși după ce s-a terminat, dar verifici totuși să nu fie obiecte instabile care pot să cadă și să te lovească”, a mai precizat Arafat.

Şeful DSU a reamintit că există şi ghiduri referitoare la comportamentul corect în timpul furtunilor. În plus, orice mesaj recepţionat prin RO-ALERT trebuie să fie respectat, a mai spus Raed Arafat.

„Sunt 2 modalități de a consulta ghidul pentru furtuni: accesarea siteului fiipregatit.ro, unde există un ghid pentru furtuni – cum te pregătești înainte, cum reacționezi și ce e de făcut după.

Și prin aplicația DSU, există o secțiune care îl duce către ghid, unde găsește recomandările. Și, bineînțeles, orice mesaj care vine prin aplicația DSU sau prin RO-ALERT să fie respectat”, a declarat Raed Arafat.

Toate Inspectoratele județene de urgență sunt în alertă, chiar şi Salvamontul, sunt în alertă

Având în vedere avertizările meteo din această perioadă, toate Inspectoratele județene de urgență sunt în alertă, inclusiv cei de la Salvamont. În caz de nevoie, mai poate fi chemat şi personalul aflat acasă în momentul respectiv, a mai precizat şeful DSU.

„Și Inspectoratele județene de urgență sunt în alertă, inclusiv Salvamont a primit indicații să rămână în alertă până se termină această perioadă. Forțele noastre sunt în subunități sau la datorie, la intervenții, dacă se solicită.

Există posibilitatea creșterii capacității de interveenție prin creșterea gradului de alertă în subunitățile unde există presiune asupra lor, să fie adusă o tură sau două de la domiciliu și mai există o posibilitate de manevră de forțe, de la un județ la altul. Din acest punct de vedere suntem pregătiți”, a declarat, sâmbătă, Raed Arafat.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *