Raed Arafat: Tendință de descreștere a numărului zilnic de îmbolnăviri, putem vorbi de un platou. Continuă să crească numărul de pacienți din ATI, dar nu putem compara sub nicio formă cu valul precedent – Sanatate

În ultimele zile se observă o tendință de descreștere a numărului de cazuri zilnice de îmbolnăviri de COVID-19 și putem vorbi chiar despre un platou, însă continuă să crească numărul de pacienți internați în Terapie Intensivă, chiar dacă “nu putem compara sub nicio formă cu valul precedent”, a declarat joi șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, într-o conferință de presă: “Totuşi, starea celor care se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor e total diferită, este mai uşoară, mulţi nu necesită oxigen, nu necesită îngrijiri de Terapie Intensivă, foarte puţini pacienţi rămân în aşteptarea unui loc şi acesta este un lucru pozitiv.”

“Am trecut prin cifre mari, de peste 35.000 de cazuri pe zi, acum se observă o tendință de descreștere. Dacă comparăm lunea aceasta cu lunea trecută, marțea aceasta cu marțea trecută, toate arată o tendință de descreștere”, arată Raed Arafat.

El atrage însă atenția că numărul de pacienți internați în Terapie Intensivă este în continuă creștere, motivul fiind acela că “vin din urmă cazurile care s-au pozitivat, iar persoanele vulnerabile ajung în ATI”. Scăderea din secţiile de Terapie Intensivă este așteptată mai târziu, după ce continuă scăderea numărului total al cazurilor infectate şi se opreşte impactul cazurilor care vin din urmă, a explicat șeful DSU.

“Avem o tendinţă de descreştere, cel puţin la rata de pozitivare putem vorbi de un platou acum, cifrele scad cu excepţia secţiilor ATI, unde continuă o uşoară creştere. Nu putem compara sub nicio formă ce se întâmplă acolo acum cu valul trecut. Pot să vă spun că în Unităţile de Primiri Urgenţe, chiar dacă sunt mai mulţi pacienţi care se prezintă, totuşi starea celor care se prezintă e total diferită, este mai uşoară, mulţi nu necesită oxigen, nu necesită îngrijiri de Terapie Intensivă, foarte puţini pacienţi rămân în aşteptarea unui loc şi acesta este un lucru pozitiv”, a subliniat Raed Arafat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *