Raluca Turcan anunță că femeile vor ieși la pensie la 65 de ani – Capital

Raluca Turcan a precizat miercuri, la Digi 24, că noua lege a pensiilor va fi prezentată în Parlament va fi gata la finalul anului 2022.

„Legea Pensiilor, cu recalcularea pensiilor, va fi gata, eu sper, la finalul anului 2022. Așa ne-am asumat în PNRR”, a spus ministrul.

Ministrul Muncii a mai spus că își dorește ca România să aibă o lege a pensiilor care să nu mai necesite modificări pentru o perioadă de 50 de ani.

”Îmi doresc foarte tare să ajungem și noi, în România, ca și în alte țări, când ai o Lege a pensiilor, să nu se mai modifice vreo 50 de ani. Noi dorim să o prezentăm undeva la finalul celui de-al doilea trimestru (n.red. – al anului 2022), să o adoptăm în Guvern și apoi să fie transmisă Parlamentului.”, spune Turcan.

Egalitate când vine vorba de vârsta de pensionare

Șefa de la Muncă a mai spus că dorește ca vârsta de pensionare să fie aceeași și pentru femei și pentru bărbați.

„Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a spus Turcan, apoi a precizat că se merge spre „egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani”.

Raluca Turcan a subliniat că, în prezent, doar România și Polonia mai au o vârstă de pensionare diferită pentru femei și bărbați.

Stagiul de cotizare va rămâne de minim 15 ani

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a mai spus că stagiul de cotizare va rămâne de cel puțin 15 ani, spunând că cei care primesc pensia minimă socială trebuie să cotizeze această perioadă.

„Stagiul minim de cotizare este important să rămână 15 ani, minimum, pentru că în România avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei care, pentru a o accesa, au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar, rămâne stagiul minim de cotizare”, a precizat Raluca Turcan.

Ministrul a mai spus că pensiile urmează a fi recalculate în funcție de indicele de corecție.

„Pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție. Acest indice de corecție se va regăsi într-o nouă formulă de recalculare a pensiilor, este un indicator scos din burtă de PSD pentru a echilibra sistemul de pensii”, a afirmat Turcan.

Sursa foto: Facebook / Raluca Turcan

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *